Egyre rosszabb pontszámokkal vesznek fel diákokat a magyarországi tanárképzésekre

2024. május 22. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több diákot vesznek fel kifejezetten alacsony pontszámmal a magyarországi tanárképzésekre – derül ki a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont A közoktatás indikátorrendeszere 2023 című tanulmánykötetéből. A tanulmány egy sor grafikont és kimutatást tartalmaz a magyar oktatás jelenlegi helyzetéről, 2010 és 2022 közötti adatokkal.

Az éves adatok szerint 2010-ben még körülbelül megegyezett a tanárképzésre felvett diákok átlagos pontszáma az egyéb szakokra felvettek átlagos pontszámával. 2011-ben és 2012-ben a tanárképzésre felvettek jobb számokat produkáltak, majd ez a későbbiekben fokozatosan csökkent. Annyira, hogy a tanárképzésre felvettek 2022-ben már átlagosan 9 százalékkal kevesebb pontot értek el, mint a más szakokra felvettek.

Még érdekesebb, ha megnézzük, a tanárképzésre felvettek pontszám szerint hogy oszlanak meg a többi egyetemi képzésre felvett diákok között. Itt a felvetteket a pontszámaik szerint egy alsó egynegyedbe, középső félbe, és felső egynegyedbe osztották a kutatók. Ezt a következő ábrán lehet megnézni:

Az ábrán látszik, hogy a 2010-es évek elején a tanárképzésre felvettek több mint fele az egyetemre felvettek pontszám szerinti középső csoportjába tartozott. Az évek során azonban fokozatosan nőtt azok aránya, akik a felvettek pontszám szerinti legalsó negyedében vannak.

2018 óta egy évet leszámítva minden évben úgy alakult, hogy a tanárképzésre felvettek több mint 40 százaléka került ki a leggyengébben teljesítő felvételizők közül. Mindkét táblázat az alap- és osztatlan képzésbe nappali tagozatra felvetteket vizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!