Délelőtt kicsit fellélegezhetünk, de kedden sem ússzuk meg a zivatarokat

2024. május 21. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is nyárias időre van kilátás helyenként akár 30 fok feletti csúcshőmérséklettel, az ország nyugati területeit leszámítva több helyen órákra is kisüthet a nap. Kora délutánig csak kevés helyen lehet zápor, zivatar, délután viszont délnyugat felől zivatarrendszer éri el az országot, ami egyre több helyen okoz majd zivatarokat – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Délutánig főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a Dunántúl más részein és az Északi-középhegységben sem kizárt egy-egy zivatar.

A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti.

A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, >90 km/óra széllökés, >30 mm lokális csapadék).

A Dunántúlra első fokú (citromsárga) riasztás van érvényben felhőszakadás miatt. Az ország nagy részére szintén citromsárga riasztást adtak ki zivatarok miatt, a Dél-Dunántúlon narancssárga riasztás van érvényben.

Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn kora este intenzív csapadékzóna érte el a fővárost és környékét. Olvasóink jelzései szerint Csepelen annyi eső esett, hogy a víz több helyen feltört a csatornákból, az alacsonyabban fekvő kerteket elöntötte. Az M0-s autóúton több kilométeres torlódás alakult ki Nagytéténynél, ahol a belső és a középső sávban vízátfolyás lassította le a forgalmat. Vasárnap késő este egy szupercella zúdított jeget Solymárra, Budakeszire és Nagykovácsira, néhol még hétfőn délután is megmaradt a jég.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!