drMáriás: Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus

2024. május 18. – 04:35

drMáriás: Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus
Fotó: Alinda produkció

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy szélsőségek ábrázolásától ódzkodik, hetente feljegyzéseket készít a közéleti történésekről, hogy aztán megfesse őket, saját bevallása szerint pedig tüskés személyiség. DrMáriás Munkácsy Mihály-díjas festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere volt ezen a héten Veiszer Alinda beszélgetőtársa.

Az interjú legutóbbi kiállításával indul, amelynek anyagában új szereplők is feltűnnek, például Magyar Péter. Azt mondja, rendszeresen figyeli a közéletet, és hatással vannak rá az események.

„Engem a festészet dramaturgiája érdekel, egy-egy jelenetet próbálok berendezni, amelyek a mi hétköznapi valónkból vagy történelmi reflexiók kapcsán történnek”

– mondja.

Magyar Péter eleinte nem ihlette meg. „Úgy tűnt, mintha egy kisebb epizód-jellegű intermezzo lenne.” Aztán ahogy egyre fontosabbá vált a jelenség, megfordult benne a dolog, és elkezdett utánaolvasni. Úgy látja, Magyar Péter „letaszíthatja a királyt a trónról”, de úgy véli, akkor ő lesz a király, és minden kezdődik elölről.

A közéletre, politikusokra nem haraggal tekint, csak elfogadhatóvá próbálja tenni a körülötte lévő világot. Hozzáteszi, naponta annyi jogszabályt írnak és fogadnak el, szerinte azt ép ésszel komolyan venni nem lehet. Egy stratégiát kell kidolgozni arra, hogy megnyugtassa magát az ember, hogy mégis van értelme csinálni.

„Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus, egy svejki világban élünk.”

Újvidéken született, a háború nem ismeretlen az életében, ami saját bevallása szerint tüskéssé tette személyiségét. Arra a kérdésre, hogy az Ukrajna ellen folyó háború felidéz-e benne emlékeket, és tud-e a háborúról festeni, elmondja, fekete-fehér képeket festett korábban a háborúról, aminek egyfajta súlytalanság és kilátástalanság volt az alapja.

A titói szocializmusban szocializálódott, folytatja, és ennek megvoltak az előnyei, de ugyanolyan kemény is volt. Mesél többek között arról is, hogy a jugoszláv néphadseregbe való besorozás elől Magyarországra jött, emiatt szülei házát megjelölték, és zaklatásoknak voltak kitéve.

Az interjút teljes egészében, havi díjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!