Széllökésekkel és jégesővel érkezik a hidegfront

2024. május 16. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök estétől markáns hidegfront érkezik délnyugat felől: este előbb a délnyugati tájakon várható zápor, zivatar, majd a csapadékzóna északkelet felé halad tovább, így péntek estig az ország legnagyobb részén számítani kell az esőre. A HungaroMet Facebook-oldalán azt írja, a lehulló csapadék mennyisége csütörtök este és péntek este között 24 óra alatt területi átlagban meghaladhatja a 10 millimétert az ország nagyobb részén. Intenzívebb záporok, zivatarok környezetében ennek a többszöröse is leeshet.

A csapadékzóna pénteken napközben északkelet felé mozog majd, így a déli óráktól kezdve keletebbre is szárazabb levegő áramlik, de záporok és zivatarok még továbbra is kialakulhatnak.

Az Időkép szerint a zuhé pénteken kora reggel ébresztheti Budapestet, ekkor nagyjából a főváros–Békéscsaba-vonalon lesz a fő csapás, legkésőbb pedig az északkeleti tájakat fogja elérni, a kora délelőtti órákban távozhat az országból Záhony irányában. Az oldal azt írja, az éjszaka folyamán több helyen zenghet az ég, csapkodhatnak a villámok, helyenként kiadós csapadék érkezhet végre. Az Időkép szerint a felhőszakadások akár 20-30 milliméter esőt is maguk mögött hagyhatnak. A csapadékrendszer érkezése hirtelen feltámadó szelet hozhat, viharos, akár 60-70-80 km/órát elérő lökésekkel, tehát érdemes lesz bezárni az ablakokat, nehogy a huzat becsapja. Az erősebb gócokat (elsősorban a Dunántúl középső és északi felén) jégeső kísérheti, jellemzően kisebb méretű, de akár 0,5-1 centit elérő jégdarabokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!