Egy jogi hiátus miatt a tanárok már nem számítanak közfeladatot ellátó személyeknek

2024. május 15. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan belső bírósági körlevélről ír a Népszava, amely a tanárok státuszához kapcsolódó jogalkalmazási problémákat fogalmaz meg: eszerint egy törvénymódosítás óta nem lehet a pedagógusokat és a más iskolai alkalmazottakat már közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni. Mivel a közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett bűncselekmény komolyabb büntetés jár, ezért is okozhat a törvényhiátus zavart a bíróságokon.

A Btk jelenleg is hatályos szövege szerint a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek. A Btk viszont a köznevelési törvényre hivatkozik, ennek a vonatkozó része azonban idén január 1-től nem hatályos. A bírósági levélben arról írnak, hogy a Btk hivatkozás híján elvesztette jogszabályi hátterét, így a mostani jogszabályok alapján a tanárok nem minősülnek közfeladatot ellátó személynek.

A köznevelési törvény erről szóló szakaszát a státusztörvény helyezte hatályon kívül. Ebben azonban arról nem írtak, hogy a pedagógusok közfeladatot ellátó személyek lennének.

„Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Ő hozzátette: abban bízik, hogy csak egy jogalkotói hibáról van szó, nem szándékos lépés volt a kormány részéről.

Megkerestük a Belügyminisztériumot is az ügyben, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!