Vitézy szerint Dobrev Klára az utóbbi hetekben zsákmányként hordja körbe Karácsony Gergelyt

2024. május 14. – 20:39

Vitézy szerint Dobrev Klára az utóbbi hetekben zsákmányként hordja körbe Karácsony Gergelyt
Vitézy Dávid – Fotó: Melegh Noémi Napsugár

Másolás

Vágólapra másolva

Ha megválasztanák, a BKK-rendészet megvalósításával kezdené, főpolgármesterként kimenne a Budapest Pride-ra, Karácsony Gergely pedig beolvadt a DK-ba, nincs üzenete Budapest számára – többek közt erről beszélt a Telex kedd esti választási műsorában Vitézy Dávid, az LMP és civilek főpolgármester-jelöltje.

Vitézy Dávid szerint nagyon érdekes lesz az új Fővárosi Közgyűlés összetétele, mert megnyitja a lehetőséget, hogy ne kétpólusú legyen a döntéshozás. Felidézte, hogy eddig szinte az összes főpolgármesternek többsége volt, de most bárkit választanak, nem ez lesz a helyzet, így szélesebb együttműködést kell majd fenntartani. Szerinte a Kutyapárt, a Tisza Párt és az ő listájuk többségben van, ehhez pedig egy vezető is kell, mert „a DK főpolgármestere (Karácsony Gergely) nem tud majd velük együttműködni”.

A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy Magyar Péter is azt akarja elérni, hogy a centrum nélkül ne lehessen kormányozni Budapestet, de hozzájuk képest ők két szempontból is erősebb alternatívát nyújtanak: van főpolgármester-jelöltjük és programjuk is. Biztos benne, hogy a közgyűlésbe bekerülők közül például a DK és a Tisza Párt azonnal az országgyűlési választásokkal kezdenek majd foglalkozni.

„Lesz egy parlamentünk, ahol a legitimációs problémákkal küzdő pártok ülnek, és egy Fővárosi Közgyűlés, ahol már ott ülnek az új szereplők.”

Vitézy szerint az országra ráférne, hogy kitörjön az „eltunyultságból”, az országos politikában is szükséges lenne a változás. 2022-ben az állami Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjeként még abban bízott, hogy tudják folytatni a munkát. Hozzátette: sosem volt Fidesz-tag, sosem mély pártpolitikai elköteleződésből végezte a munkáját. A kormánnyal kapcsolatban azért fogalmaz finoman, mert ha megválasztják, akkor 2026-ig biztosan együtt kell majd dolgoznia velük. Azt alapvetően nem tartja problémának, hogy a főpolgármester konfrontálódik a kormánnyal, de szerinte Karácsony minden kommunikációjában országos ellenzéki szerepet építi.

Arról, hogy Lázár mennyire önálló aktor a Budapest politika kérdéseiben, Vitézy azt mondta, hogy a döntés és a felelősség Orbán Viktoré, de korábban azt tapasztalta, hogy hatalmas jelentősége van annak, hogy ki készíti elő a javaslatot. Szerinte a miniszterek és államtitkárok felelőssége óriási a mostani rendszerben. „Lázár kifejezetten élvezi, hogy Budapest ellenében még kettőt csavar a potméteren, mert vidéken ezzel szerez népszerűséget” – mondta.

Vitézy államtitkársága idején azzal szembesült, hogy a két nagy tömbbel szemben nagyon nehéz együttműködni. Egyik oldalon például ott van Lázár János, aki filccel húzogat le fejlesztéseket, amire nehezen uniós pénzt szereztek. Állítja, hogy rengeteg példát tudna hozni arra, hogy még a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjeként hányszor tapasztalt olyat, hogy egyes dolgok nem mentek át a kormány szűrőjén. Egyik ilyen eset, mikor szerette volna elérni, hogy a Városliget autómentesítésében nagyobbat tudjanak előrelépni.

Az őt támogató LMP szerinte 2022 kudarcából érkezik, a párt vezetése azzal kereste meg, hogy ők szeretnének kiszállni a két nagy politikai tömb harcából. Azt mondta, hogy a párttal egy budapesti szövetséget kötöttek, a listájukon lévő szakemberekkel ezzel szeretnének foglalkozni, nem az országos politikával.

Azon egyelőre vacillál, hogy kire szavazzon az EP-választáson, de most elképzelhetőnek tartja, hogy az LMP mellett dönt.

Szerinte Karácsony az országos politikai törekvéseinek is köszönheti, hogy a ciklus elején nem kezdtek el semmit a fővárosban. „Arra, hogy a Városháza előtt egy murvás parkolót nem sikerült átalakítani öt év alatt, sem a főváros pénzügyi helyzete, sem az idő nem magyarázat” – mondta. Hiányosságnak tartja a rakpart átalakítását, de szerinte az állatvédelem terén sem volt előrelépés. Hozzátette: direkt olyan dolgokat mond, amikben a kormány támogatása nélkül is lehet fejleszteni. Főpolgármesterként felvállalná a szükséges konfliktusokat, a reptéri vasút esetében Kínával, a metrók klímázása miatt Oroszországgal, a HÉV-ek felújítása miatt a kormánnyal, de nem akar minden országos ügybe beleállni, mint Karácsony. „Nem leszek államtitkár” – mondta arról, hogy a fideszes korszakát végleg lezárta-e.

Vitézy nem számít arra, hogy a következő hetekben a három esélyes, öt százalék feletti jelöltből bárki is visszalépne. Szerinte Szentkirályi a kormány szóvivője, a Fidesz akaratát teljesíti, azt sem zárja ki, hogy ő a Fidesz EP-kampányát valósítja meg. Karácsony pedig beolvadt a DK-ba, neki sincs üzenete a fővárosnak. „Ezek nem érdemi szakmai ajánlatok, ez a Fidesz és a DK ajánlata” – mondta. Szerinte Dobrev Klára az utóbbi hetekben zsákmányként hordja körbe Karácsony Gergelyt az országban. Eközben pedig a Fidesz lejárató kampánya ugyanaz, mint a DK kampánya, mert a Fidesz plakátjain Gyurcsány mögött mosolyog a főpolgármester, a DK plakátjain pedig Dobrev Klára mögött.

Azt érzi, hogy a Karácsony által megtestesített politikai belvárosközpontú. Pultozás közben a külső kerületekben azt tapasztalta, hogy ott más a hangulat, a BKK-rendészet, a közösségi közlekedés és az utak állapota sokkal nagyobb elégedetlenséget szül. Szerinte az állítás, hogy a körúton túli Budapestet magára hagyták, beigazolódott, a külső kerületekben mérhetően nagyobb az elégedetlenség Karácsonnyal szemben.

Főpolgármesterként elsők között foglalkozna a „turistabarát” fejlesztések leállításával, nem költene például a Clark Ádám tér újabb felújítására. Ezt a pénzt inkább a külső kerületekben hasznosítaná. A „Budapesti Kultúrkupon” bevezetését is fontosnak tartja: a 10 ezer forintos kedvezményutalványt minden budapesti megkapná, és fővárosi mozikban, színházakban és egyéb kulturális intézményekben használhatná fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!