Publicus: Gyurcsány, Soros, Orbán, Rogán is állhat Magyar Péter mögött a választók szerint

2024. május 14. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Publicus felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók között megoszlik a vélemény Magyar Péter ideológiai hovatartozásáról. A Népszava szerint Magyar a megkérdezettek 21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre).

A lap számára készített kutatásból kiderült az is, hogy az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva. Ugyanakkor a válaszadók 49 százaléka biztosan nem tenné rá az ikszet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Fidesz–KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá. Az ellenzékiek közül csaknem minden negyedik (23 százalék) mondta, hogy biztosan, további 17 százalék valószínűleg rá szavaz. Azt is fontos megjegyezni, hogy ebben a csoportban is a biztosan vagy valószínűleg nem arány magasabb, 38 százalékos.

Arra a kérdésre, hogy Magyar Péter és pártja képes-e ártani a Fidesznek és a kormánynak, a kutatásban megkérdezettek összesen 55 százaléka igennel vagy inkább igennel reagált, 38 százalék viszont ellenkezőképpen gondolkozik. 60 százalék mondta azt, hogy a Tisza Párt be tud jutni a parlamentbe a 2026-os választásokon, ezzel a válaszadók 25 százaléka nem ért egyet. 39 százalék szerint a párt meg tudja szólítani a Fidesz-szavazók jelentős részét, 52 százalék szerint viszont inkább nem. A válaszadók háromnegyede gondolta azt, hogy a párt inkább az ellenzéki szavazókat tudja majd megnyerni.

Abban, hogy a Tisza Párt le tudja-e váltani majd a Fideszt, 69 százalék nem nagyon hisz, csak 19 százalék tudja elképzelni. Összességében csupán az emberek 14 százaléka gondolja, hogy a Magyar Péter által létrehozott politikai formáció a kormánypártokra jelentene veszélyt, 30 százalék szerint inkább az ellenzéki pártokat fenyegeti, 36 százalék szerint viszont mindkét oldalnak van félnivalója.

A válaszadók 44 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Magyar Péter azért kritizálja a kormányt, mert csalódott a Fideszben, és egy jobb országot szeretne. A politikai hovatartozás szerint inkább az ellenzéki szavazók hittek ebben, a kormánypártok szavazóinak körében ez az állítás csak 11 százalékot kapott. Az emberek 23 százaléka szerint Magyar sértett, mert elhagyta a felesége, ezért ment szembe a kormánnyal, 43 százalék szerint pedig azért sértett, mert a Fidesz közelében nem becsülték meg eléggé.

A válaszadók fele elképzelhetőnek tartja, hogy Magyar Péter mögött valamilyen más politikai szereplő áll, de arról megoszlik az elképzelés, hogy ki: 19 százalék választotta ki Gyurcsány Ferencet, 14 százalék Soros Györgyöt, 7 százalék Orbán Viktort, miközben Csányi Sándor és Rogán Antal csupán 2-2, Pintér Sándor és Lázár János 1-1 százalékot kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!