Még az eddiginél is több magyar turista lehet idén Horvátországban

2024. május 14. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első négy hónapjában ötödével nőtt a magyar turisták vendégéjszakáinak száma Horvátországban 2023 első négy hónapjához képest, és hasonlóan emelkedő szint várható egész évben, írja az MTI. A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója, Ivana Herceg a szervezet keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, április végéig 40 ezer magyar turista 122 ezer éjszakát töltött Horvátországban. Ez a vendégek számában 9, a vendégéjszakákéban 18 százalékos emelkedés 2023 azonos időszakához képest. A rekordnak számító tavalyi évben 728 ezer magyar ment összesen Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben. A magyar vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Idén is Kvarner-öböl régióját kereste fel a legtöbb magyar, de Isztria és Zára (Zadar) térsége is népszerű volt. A legkedveltebb helyek a magyarok körében Abbázia (Opatija), Zágráb, Ičići, Zára és Rovinj. Mivel a legtöbb magyar autóval megy Horvátországba, Herceg felhívta a figyelmet arra is, hogy 2025-től változik az útdíjfizetési rendszer, elektronikussá válik. A korábbi évekhez hasonlóan idén is járőröznek majd magyar rendőrök két horvát tengerparti városban, Zárában és Pulában.

Változás az is, hogy januárban a túlturizmus ellen életbe lépett egy új idegenforgalmi törvény az országban, ez lehetővé teszi többek között, hogy a helyi önkormányzatok korlátozzák a vendéglátóegységek számát és típusát, új szálláshelyek építését, illetve akár ökológiai célú díjat is bevezethetnek, és tehermentesíthetnek egyes látványosságokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!