Évi 18 millió forintot keres ügyvédi praxisából Deutsch Tamás

2024. május 14. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A 705 fős Európai Parlament tagjai közül 180-an kapnak fizetést valamilyen mellékállásból, köztük Deutsch Tamás is, aki egyéni ügyvédként úgy is majdnem megháromszorozta havi bevételét, hogy saját állítása szerint is csupán akkor foglalkozik ügyvédi munkával, amikor ideje engedi, írja a hvg360. Csak egy magyar európai parlamenti képviselő van, aki nála többet keres mellékesből.

Az EU-s parlamenti képviselők tiszteletdíja havi nettó 7584 euró, vagyis nagyjából 3 millió forint, ezen felül kapnak még általános és utazási költségtérítést is. Deutsch egyéni ügyvédként dolgozik emellett, a képviselői mandátum elnyerése előtti hároméves időszakra bruttó 1500 euró (nagyjából 585 ezer forint) havi jövedelmet tüntetett fel, addig ez mostanra 1,5 millió forintra emelkedett.

Deutsch a Hvg.hu-nak azt mondta, ügyvédi tevékenységét a kezdetektől fogva és változatlanul egyéni ügyvédként folytatja. Hozzátette: ennek során kizárólag polgári jogi ügyekkel foglalkozik – amennyire azt ideje engedi –, perbeli képviseletet pedig nem lát el.

Deutsch praxisában helyettes ügyvédként Farkas Attila Erik szerepel, de a képviselő szerint nem dolgoznak együtt, csak egy házban működik a saját praxisa és a Farkas Ügyvédi Iroda. Arra azonban a képviselő és ügyvéd nem tért ki a válaszában, hogy Farkas Attila Erik a helyettese, holott ezt a Hvg.hu érdeklődésére maga Farkas is megerősítette.

Deutsch és Farkas Attila Erik régóta ismerik egymást, az ügyvéd szakmailag többször támogatta a Fideszt, a 2000-es években a médiaszolgáltatásokról szóló törvényjavaslat előkészítésében például szakértőként. 2015-től szakmai tanácsadó volt a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia kidolgozásában és végrehajtásában. Ez abban az időszakban volt, amikor Deutsch 2014-től négy éven át a Digitális Jólét Program végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztosa volt.

Farkas emellett a Sportegyesületek Országos Szövetsége munkáját jogászként segíti, a Magyar Atlétikai Szövetség Fegyelmi Bizottságának elnöke, és a Magyar Sakkszövetség munkájához is hozzájárul. A Magyar Torna Szövetség ritmikus gimnasztika szakágának elnökségi tagja is.

Deutsch Tamásnál a magyar EP-képviselők közül már csak Trócsányi Lászlónak nagyobb a mellékjövedelme, ő az EU becslései szerint évi 170 ezer eurót, vagyis 66 millió forintot keres a képviselői fizetésén kívül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!