Újabb sajtópert bukott el Orbán Viktor

2024. május 13. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Index.hu ellen indított sajtópert is elbukta Orbán Viktor, írja a Media1. A miniszterelnök múlt héten az Economx nevű gazdasági portál indított pert vesztette el. Orbán magánszemélyként perelt be több szerkesztőséget, miután azok szemléztek egy Sparról szóló cikket.

Az Economx vette észre a Spar Austria-csoport vezérigazgatójával készült interjút, amiben Hans Reisch arról beszélt, hogy a Spar átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, nehogy Orbán Viktor oligarcháinak kezébe jusson a cég. Az interjúból készült szemlét több lap is átvette, akiket Orbán ugyanúgy beperelt. A beperelt lapok között van a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió és a Hírklikk is.

A Fővárosi Törvényszék hétfői, elsőfokú ítéletében az Indexnek adott igazat. Az ítélet szerint a miniszterelnök közszereplőként köteles eltűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg, a sajtó szabadságát nem korlátozhatja helyreigazítási perrel. A leírtak között ugyan szerepel tényállításszerű kijelentés, de ennek valóságbizonyítása a közszereplői státusz miatt nem szükséges.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az Index korrekten járt el a szemle során, mivel pontosan idézték a Spar vezérigazgatójának szavait. Nem közöltek becsületsértést és biztosított volt a válaszadás, reagálás lehetősége is, a sajtótermék pedig nem foglalt állást a nyilatkozat igazságtartalma mellett. A Media1 beszámolója szerint az Indexnek nem kell helyreigazítást közölnie, Orbánnak viszont meg kell fizetnie a perköltséget.

Az Economx cikkét szintén szemléző Klubrádió viszont elbukta a pert Orbánnal szemben, az ítélet ellen fellebbeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!