Marad a napos idő, de a hét második felében szükség lehet az esernyőkre

2024. május 12. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mennyi ideje van elolvasni ezt a cikket, és milyen részletes érdekli a jövő heti időjárás-előrejelzés? Ha elfoglalt ember és csak tudni szeretné, el kell-e tennie hétfőn az esernyőjét és érdemes-e elővennie a szekrényből a kedvenc nyári ruháját, akkor a cikk első fele szól önnek. Ha szeret elmerülni a részletekben és napra pontosan szeretné tudni, milyen időre számíthat a következő egy hétben, akkor a cikk második felét érdemes elolvasnia.

Aki csak röviden szeretne képbe kerülni: A jövő hét első felében sok napsütésre lehet számítani, a hőmérséklet napközben 19-25 Celsius fok között alakul. Aztán a hét második felében már megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. Ennek ellenére egyre melegebb lesz: szerdán és csütörtökön már 27 Celsius fokos maximumokra van kilátás. Rosszul járhatnak azok, akik a hosszú hétvégére kinti programot terveztek: meleg lesz, de többfelé eleredhet az eső.

Akit a részletek is érdekelnek:

  • Hétfőn a sok napsütés mellett a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők érkezhetnek, a határmentén gyenge csapadék is kialakulhat. A szél megélénkülhet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19-24 fok között várható.
  • Kedden derült, napos idő várható, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű, de a keleti szél időnként megélénkül. A minimum-hőmérséklet általában 7-12 fok között alakul, de a szélvédett északkeleti részeken ennél hidegebb lehet. Délután 19-26 fok várható.
  • Szerdán napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti, keleti szelet sokfelé élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7-12 fok között alakul, a csúcsérték 19-25 fok között várható.
  • Csütörtökön már több helyen lehet felhős az idő, de azért valamennyi napsütésre is számítani lehet. Többfelé kialakulhat záporeső, zivatar. Ennek legnagyobb a valószínűsége az ország délnyugati, nyugati felén-harmadán. A délkeleti, keleti szél sokfelé megerősödik. A hőmérséklet hajnalban általában 8-14 fok között alakul, de több helyen ennél hűvösebb lehet. Délutánra 21-26 fok közé melegszik fel a levegő.
  • Pénteken az erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint a fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számítani lehet. Többfelé valószínű záporeső, zivatar. A délkeleti szelet sok helyen erős széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban általában 9-14, a délutáni órákban 19-27 fok között várható.
  • Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos idő várható, szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar. Többfelé megerősödhet a délkeleti, déli szél. Hajnalban 9-16, a délutáni órákban 21-28 fok valószínű.
  • Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződésre, illetve fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, megerősödhet a déli, délnyugati szél. A hajnali 9-16 fokról 21-28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

(Időkép, Hungaromet)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!