Kétezer a krumplis lángos, húszéves az uniós tagságunk

2024. május 12. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ha sikeres tömegrendezvényt akarsz, szervezd futóverseny köré! A Báthory utca felől közelítve a célban levegő után kapkodó futók szinte áthatolhatatlan tömegén kellett átvágjam magam, hogy elérjek a Szabadság térre, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett, a körülményekből fakadóan a szó legszorosabb értelmében izzadságszagú Európa-napi fesztiválra.

A magyar közélet dinamikáját szépen leképezte, hogy a tömeg a tér két szélén volt a legsűrűbb: a futóverseny céljában, a szovjet hősi emlékműnél, illetve már a rendezvény területén túl, a német megszállás vitatott üzenetét kontextualizáló népi installációnál, az Eleven Emlékműnél. A köztes területen néhány bóklászó hallgatta csak Ursula von der Leyen bizottsági elnök üzenetét, amelyben még a magyar tudomány tavalyi nagy sikeréről, két új Nobel-díjasunkról is megemlékezett.

Nagyobb volt a forgalom a sátraknál, amelyek között jól megfért közvetlenül egymás mellett a Migration Aid, a Belügyminisztérium és a Helsinki Bizottság standja is. A vendéglátóhelyek forgalma gyérebb volt, talán mert a versenyzők inkább zselékkel pótolták az elégetett kalóriákat. Vagy talán azért, mert egy sajtos-tejfölös lángos 2000, egy gyros 2800, három darab taco 4990 forintba került, amihez képest egy négydecis korsó sör 850 forintért kifejezetten barátságosan lett árazva.

Az Európa-nap idei központi témája nem is annyira Robert Schuman egykori francia külügyminiszternek a Szén- és Acélközösség, vagyis végső soron a mai EU gondolatát felvázoló 1950. május 9-i nyilatkozatának 74., hanem hazánk uniós tagságának 20. évfordulója volt. Ennek a húsz évnek a második felét Orbán Viktor kormánya – legalábbis a kommunikáció szintjén – háborúban töltötte Brüsszellel, így akár némi izgalom is adódhatott volna, de a felszólalók, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője javarészt semmitmondásban oldották fel a konfliktust.

Zupkó arról beszélt, hogy Magyarország EU-csatlakozásával mindenki jól járt. Mindannyiunknak több lett a szabadsága, a települések pedig EU-s forrásokból gyarapodhattak. Bóka miniszter konszenzusos döntésként méltatta Magyarország uniós csatlakozását, de azért megjegyezte, hogy „a történelem nem ért véget”, most pedig sorsdöntő választás közeledik. Lővei ez utóbbiról inkább azt emelte ki, hogy a szüleink és nagyszüleink munkájával épült demokráciának hála közösen formálhatjuk a jövőnket, így ő is választási részvételre buzdított. De mindhárom beszéd elsősorban az Európa-nap slágereseményére, a futóversenyre koncentrált, amit idén jubileumi, 10. alkalommal, de az uniós tagság kerek évfordulójára tekintettel 20 kilométeres távon rendeztek meg. Ezért mind a hárman nagyon rövidre fogták a mondandójukat, hogy jöhessen a futóverseny eredményhirdetése, ami amúgy is szemmel láthatón mindenkit sokkal jobban érdekelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!