A BME díszpolgára lett Matolcsy György

2024. május 11. – 15:20

A BME díszpolgára lett Matolcsy György
Forrás: BME

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) díszpolgári címet adott Matolcsy Györgynek, a jegybankelnök szombaton vette át a kitüntetést az egyetem Szenátusi Ülésén. Matolcsy kezdeményezésére 2019-ben az MNB és a BME stratégiai együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztésére, abból a célból, hogy fejlesszék Magyarország nemzeti versenyképességét. A műhelymunkák mellett az MNB és a BME közös tevékenységében kiemelt figyelmet kap az oktatásfejlesztés, Matolcsy György szakmai tudásával és tapasztalatával személyesen is hozzájárul a jövő generációinak formálásához, amikor egyetemi előadások keretében találkozik a BME hallgatóival – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleménye.

Az ünnepi szenátusi ülésen Czigány Tibor rektor adta át Matolcsynak a díszpolgári címet. Beszédében Czigány méltatta a jegybankelnök „a jövő generációinak szemléletformálásában, az egyetem oktatási, kutatási programjának előmozdításában, valamint a fenntartható jövő létrehozása érdekében” végzett tevékenységét.

Matolcsyt együtt tüntették ki a friss Nobel-díjas Krausz Ferenccel, a fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét kapta meg, írja a hvg.hu. Czigány a beszédében összefűzte a két kitüntetett munkáját: „Két meghatározó személyiséget köszöntünk ma, akik a nemzetközi kapcsolatok erősítését is kiemelten fontosnak tekintették pályájuk során.” A rektor a beszédében kiemelte azokat, akik teljesítményükkel az elmúlt 242 évben hozzájárultak az egyetem világhíréhez: a Nobel-díjasokat, a műegyetemi olimpikonokat, az 1956-os hősöket, valamint az intézmény díszpolgárait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!