„Migráns, menj haza!”: Bőrszíne miatt vertek meg egy külföldi férfit Budapesten

2024. május 10. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Öt embert csoportosan, társtettesként elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádol az ügyészség, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2024. május 9-én előkészítő ülést tartott a büntetőügyükben.

A vádirat szerint az öt férfi 2020. december 20-án délután egy villamosmegállóban felfigyelt egy arab származású férfire annak külseje miatt, és elhatározták, hogy megtámadják a külföldi férfit. A támadók ruházatuk és hajviseletük alapján is idegen- és fajgyűlölőnek tűntek a vádirat szerint.

Először az ittas állapotban lévő I. rendű terhelt ment oda a férfihoz, majd ketten csatlakoztak hozzá. Azt kiabálták, hogy „migráns, menj haza”, és követni kezdték az előlük hátráló sértettet. Végül mind az öt terhelt a férfi köré gyűlt, az egyikőjük pedig még felé is ütött. A sértett el akart menekülni, de ketten kergetni kezdték. Amikor utolérték a sértettet, a II. rendű terhelt ellökte, a III. rendű vádlott pedig földre vitte őt, és ott dulakodni kezdett vele.

A földön fekvő sértettbe belerúgtak, majd amikor fel akart állni elgáncsolták, többször megütötték, és az egyik vádlott le is köpte. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, és végül sikerült elmenekülnie a helyszínről.

Az ügyészség a csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, köztük van visszaeső is.

A II. és IV. rendű terhelt nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem, esetükben tehát a kerületi bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Az előkészítő ülésen három vádlott viszont beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezután a bíróság ítéletet is hirdetett. Az I. és a III. rendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával, az V. rendű azonban úgy nyilatkozott, hogy tettét megbánta, és sajnálja a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú bíróság ítéletével az I. rendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, 5 év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság a III. rendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, 4 év próbaidőre felfüggesztve. Az V. rendű vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélték 3 év próbaidővel. Esetükben a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletet és a beismerő vallomásokat, de súlyosító körülményként értékelte az ittas állapotban történő csoportosan elkövetett bűncselekményt.

Az ügyész fellebbezést jelentett be, az I. és III. rendű vádlott védője pedig enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. Az V. rendű terhelt a döntést tudomásul vette. Az ítélet nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!