MSZP: A Kúria kimondta, hogy megsértette a választási törvényt a fideszes Szatmáry László, amikor egy budapesti óvodában kampányolt

2024. május 9. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP közleménye szerint a Kúria kimondta, hogy megsértette a választási eljárásról szóló törvényt Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, amikor két héttel ezelőtt egy óvodai nyílt napon kampányolt.

Csizmazia Ferenc önkormányzati képviselő, a XVI. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje a közleményben azt írja, hogy Szatmáry az épület aulájában az óvoda igazgatójával együtt fogadta a gyermekükért érkezőket, majd beszédet is tartott a szülőknek és a gyermekeknek. A párttársai pedig a kapun kívül, de még az óvoda kerítése mellett kampánypulttal aláírásokat gyűjtöttek, és szóváltásba is keveredtek a szülőkkel.

Az esetről akkor a Szabad Európa is beszámolt, mint cikkükben írták, Szatmáry László a kérdésükre azt mondta, hogy azért van itt, mert „rendezvényre érkezett”. Arra pedig, hogy mióta lehet oktatási intézményben kampányolni, azt felelte, hogy az újságírók rosszul tudják a jogszabályt. Szatmáry László a nyílt napra érkező szülőknek arról beszélt, hogy a helyi fideszes önkormányzat mennyi mindent tett a kerületért, továbbá, hogy mikor és mennyi pénzért újították fel az óvodát.

A Csizmazia által is emlegetett szóváltás pedig az lehetett, amikor a Szabad Európa szerint egy apa szóvá tette, hogy mit keresnek ott az aláírásokat gyűjtő aktivisták, a két idősebb nő pedig gyurcsányozással reagált. A cikk szerint azt mondták, hogy ha az ellenzéken múlna, akkor életkorából adódóan elvinnék az apát katonának Ukrajnába harcolni.

A TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője, Döbrentey Dániel a lapnak akkor elmondta, egyértelműen jogszabálysértés történt az óvodában. Szerinte nemcsak kampányidőszakban tiltja a jogszabály a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban, hanem az év bármely napján tiltja a pártok ottani működését, és a kampány során még csak az sem szükséges, hogy a jogsértéshez gyerekeket használjon fel a jelölt; az is jogsértő, ha gyerekekkel nem találkozik, de gyermekfelügyeleti időben végez pártpolitikai tevékenységet. A jogszabály szerint

„köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat, az intézmény területén ilyen szervezetek nem működhetnek”.

Az MSZP közleménye szerint a Kúria csütörtöki végzése kimondta, hogy „Szatmáry László önkormányzati képviselőjelölt azzal, hogy 2024. április 22-én egy óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2.§ (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!