Magyar Péter a lengyel sajtónak: Amit most Orbán csinál, az hatástalan ellenem

2024. május 6. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a lengyel Rzeczpospolita nevű lapnak Magyar Péter. Az interjú érdekesebb kérdéseit, válaszait szemléztük, amiben szó esik

  • Magyar esetleges meggyilkolásának esélyeiről,
  • Orbán Viktor igazáról és politikájáról,
  • a korrupcióról, propagandagépezetről,
  • a Tisza Párt újratervezett céljairól,
  • Gyurcsány Ferencről és a képmutató ellenzékről,
  • Ukrajnáról és a mindig magára hagyott Magyarországról is.

Ha tovább nő az ön népszerűsége, mit tesz majd Orbán, ha sarokba szorítja? Feladja a hatalmát, vagy a tekintélyuralmi állam eszközeihez nyúl?

Remélem, maradt benne valami abból a demokratából, aki négyszer is választást nyert. Szeretném azt hinni, hogy lemond a hatalomról, és nem válik egy új Putyinná. Szerintem már tudja, hogy elvesztette az emberek bizalmát. (...) Meglátjuk, hogy mi lesz a korábbi ellenzékkel, amely szerintem része az Orbán által felépített garnitúrának, legalábbis ami Gyurcsány Ferencet illeti.

A Transparency International jelentése szerint Magyarország az EU legkorruptabb országa. Orbánnak börtönben lenne a helye?

Ez nem rajtam múlik...

Kevesen tudják önnél jobban, hogy a korrupció mennyire mélyen áthatja a hatalmi elitet...

Igen, de Orbán Viktor okos. Nem hiszem, hogy bármit is törvénytelenül csinálna, hiszen könnyen meg tudja változtatni a törvényt, akár egy nap alatt. Nem is az a célom, hogy börtönbe juttassam, hanem hogy a rendszert úgy változtassam meg, hogy az igazságszolgáltatás ismét független legyen, úgy döntsön Orbán sorsáról. Ma ugyanis teljesen a Fidesztől függ.

Magyarország maffiaállam?

Igen, valami olyasmi.

Meddig hajlandó Orbán elmenni, hogy megállítsa önöket? A Szuverenitásvédelmi Hivatal már vizsgálja, hogy kap-e pénzügyi támogatást külföldről, amiért három év börtönbüntetés is járhat. Végső esetben az Orbán-rezsim akár meg is ölheti önt?

Nem hinném. Ennyire nem ostobák. Egy ilyen esetben forradalom törne ki Magyarországon. Ettől már most sem állunk messze. A társadalom rendkívül feszült. Indítottak ellenem néhány pert, beindult egy egész propagandagépezet. De nekem sem időm, sem energiám nincs arra, hogy harcoljak ellene. Egyébként is, amit most Orbán csinál, az teljesen hatástalan.

Most is lehallgatnak minket?

Hát persze. Én úgy tudom, hogy kétezer ügynököt állítottak rám. Pont mint Észak-Koreában vagy Oroszországban.

Mik a rendszer gyenge pontjai?

Rengeteg információval rendelkezem az egyes tagokról, bizonyítékaim vannak. Ismerem a trükkjeiket. Nem olyan agyafúrtak, mint amilyennek látszanak. (...) Lusták, nincsenek ötleteik. Mi tiszta szívből tesszük a dolgunkat, hogy megváltoztassuk az országot. A magyaroknak végre olyan politikusokra van szükségük, akik a saját kezükbe veszik a dolgokat, nem pedig Washingtontól, Brüsszeltől várnak segítséget. Ami az Unióhoz való viszonyomat illeti, közel állok Orbánhoz: hiszem, hogy annak erős, szuverén tagállamokon kell alapulnia. Nem is értem azokat a magyar ellenzéki képviselőket, akik tiltakoznak az uniós pénzek kifizetése ellen. Ez képmutatás. Én dolgoztam Brüsszelben, tudom, hogy mennek ott a dolgok. Működik a kettős mérce, másként bánnak az új tagállamokkal, mint a régiekkel.

Vannak további olyan dokumentumai, felvételei, amelyektől a rendszernek tartania kellene?

Elképzelhető. Nem tudom. Utána kéne nézni. Az elmúlt pár hétben több dokumentumot is kaptam másoktól.

Februárban még az volt a céljuk, hogy 2026-ban a szavazatok egyharmadát megszerezzék, hogy a Fidesz ne tudjon egyedül kormányozni. Kész lenne koalícióra lépni Orbánnal?

Orbánnal nem. De a Fidesszel ezt lehetségesnek tartottam. Most már viszont tudom, hogy Orbán nélkül a Fidesz szétesik. Tehát a célunk egyszerűen az, hogy megnyerjük a választásokat. A semmiből építem fel a pártot, mint azt Orbán tette. Bejárom az egész országot.

Orbán úgy alakította át a választási törvényt, hogy csak széles társadalmi támogatottsággal juthat valaki hatalomhoz. Ezzel arra kényszeríti az ellenzéket, hogy összeálljon Gyurcsánnyal...

A hatalomra kerüléshez nem elég az ellenzéki szavazókat megszólítani. A Fidesz-szavazók egy részét is meg kell nyerni. Nem akarok mindent zárójelbe tenni, amit Orbán tett például a gazdasággal vagy a családpolitikában. Az én célom a korrupció felszámolása, a média visszavétele. (...) Orbán a másodszori kormányra jutásakor már felismerte, hogy a hatalomban maradáshoz nem elég a jó politika, kell hozzá média is, a titkosszolgálat, a korrupt rendszer.

Ukrajnának addig kellene folytatnia a harcot, amíg Oroszország teljesen ki nem vonul a megszállt területekről?

Az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből, a Donbaszból. De további harcok árán? Ez újabb százezer áldozatot jelentene. Amerikának, Európának, Kínának, Törökországnak kellene erre megoldást találnia Oroszországgal. Orbán teljesen másként közelíti meg ezt a kérdést, mint az EU többi állama. Bizonyos értelemben igaza is van, mert nem Magyarország fogja eldönteni, mitől lesz béke, mi egy kis ország vagyunk.

Varsó fegyvereket küld Ukrajnának. Mi történt azzal a Magyarországgal, amely fél évszázadon át a keleti blokk tagja volt, és 1956-ban fellázadt Moszkva ellen?

És 1956-ban a segítségünkre sietett bárki is, segített valamiben? Egyedül maradtunk az oroszokkal szemben. Akkor most miért kockáztatnánk a függetlenségünket, hogy Ukrajnáért harcoljunk? A történelemben során soha senki nem segített nekünk! A Habsburg-monarchiát, a keresztény Európát sokszor, több száz éven át mi védtük meg. Városokat rombolnak le az országban, Kijevnek mégis van ideje a magyar kisebbség jogait korlátozni? Hogyan lehetséges ez?

Lengyelországban másként látják: ha Putyin győz Ukrajnában, akkor továbblép az EU felé. (...)

(…) Az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás az európai parlamenti választási kampány legfontosabb témája. Ha elkezdenék valami rosszat mondani Oroszországról, azonnal elveszíteném az összes támogatásomat. Itt már 10 éve folyik az agymosás. Igen, mindig is harcoltunk az oroszok ellen, de a propaganda nagyon megváltoztatta a magyarok álláspontját. És ezt nem fogjuk tudni egy-két év alatt visszafordítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!