Ön meg tudná oldani a hétfői magyarérettségit? – Tesztelje le!

2024. május 5. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiznek a diákok. Valószínűleg sokan bizonytalanok, mert nem tudják, hogy a megváltozott vizsgakövetelmények miatt pontosan milyen feladatokra számíthatnak idén. A több részből álló írásbeliből eltűnik az érvelés/gyakorlati szövegalkotás nevű feladat, helyette egy 20 pontot érő irodalmi kérdéssort kapnak a vizsgázók.

Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára összeállított egy olyan kérdéssort, amilyenhez hasonló várható holnap. Ez alapján mindenki tesztelheti, hogy meg tudna-e oldani egy idén várható középszintű magyarérettségit. A vizsgán nem csak ilyen feleletválasztós feladatokra kell számítani, de a teszt könnyebb elvégzése miatt most így fogalmaztuk meg a kérdéseket. A válaszra kattintva azonnal láthatja, hogy jól emlékszik-e a tanultakra: helyes válasz esetén zöld keretet lát, ha rossz megoldásra kattintott, akkor piros keret jelenik meg.

Hétfő délután már tudni fogjuk, hogy milyen feladatokat kaptak az idén érettségizők. Azok közül néhány érdekesebb feladat megoldását Kovács Péter a Telex élő adásában ismerteti majd.

Ha eddig jól szerepelt a kvízben, a végére maradt még két bónusz feladat. A megoldásokat a feladatok alatt olvashatja.

Az elsőre a válasz Berzsenyi Dániel, a másodiknál említhetők az antik mitológiai alakok, antik műfajok (óda, epigramma, elégia), időmértékes verselés, mitológiai toposzok használata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!