Az Ipsos szerint a magyarok kiugróan rossz véleménnyel vannak az ország gazdasági teljesítményéről

2024. május 5. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ipsos „Mi aggasztja legjobban a világot” felmérése szerint a magyar népesség kiugróan rossz véleménnyel van az országa gazdaságáról a világ többi nemzetéhez képest – írja a 24.hu.

A közvélemény-kutatása arra kérdez rá a választópolgároknál, hogy milyennek látják az ország fejlődését, gazdasági helyzetét, és mik azok az ügyek, amik a legjobban aggasztják őket.

Március végén, április elején a magyaroknak mindössze a 17 százaléka látta úgy, hogy jó állapotban van a magyar gazdaság. A korábbi felmérésekhez képest ez 7 százalékpontos esést jelez. Ezzel a vélekedéssel a magyarok képviselik a harmadik legpesszimistább véleményt a vizsgált országok között.

Az összes megkérdezett országban átlagosan 38 százalék vélte úgy, hogy gazdasági szempontból jól áll az országa, az indiaiak a legelégedettebbek, míg az argentinok látják a legborúsabban a helyzetet.

A felmérésben a magyarok 83 százaléka mondta azt, hogy általánosságban rosszul mennek a dolgok Magyarországon.

A megkérdezett országok közül csak a peruiak látták negatívabban az országuk teljesítményét, haladásának irányát.

A kutatásban az egyes területeket külön is vizsgálta az Ipsos, amelyből nyolcnak az adatait tették közzé. A magyarok számára legkevésbé érdekes nyolc ügy a terrorizmus, a klímaváltozás és a nemzetközi katonai konfliktus voltak, ezeket a megkérdezettek 1, 5, és 6 százaléka emelte ki.

A nyolc terület közül leginkább a korrupció aggasztja a magyarokat, a megkérdezettek 44 százalék említette ezt, majd ezt követi a szegénység és az infláció – ezek közül is felfedezhető némi változás a legutóbbi felmérés eredményeihez képest.

Összehasonlításképpen: januárban a magyarok 51 százaléka az egészségügy állapota miatt aggódott leginkább. A szegénység, a pénzügyi és politikai korrupció is az aggasztó témák közé tartoztak a magyarok körében. A magyarok 76 százaléka pedig rosszként értékelte Magyarország gazdasági helyzetét.

A rendszeresen elkészített jelentés március végétől április elejéig zajlott, és 29 országból több mint 25 ezer szavazókorú ember részt vett rajta. Magyarországon 500 fős mintából dolgozott, és az Ipsos szerint reprezentatívnak tekinthető az eredmény. A hibahatár 1000 fős mintánál 3,5 százalékpont, 500 fősnél 5 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!