Elő a grillel, elő a nyárssal

2024. május 4. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte kellemes, meleg időjárásra, sok napsütésre lehet készülni, a záporoktól, zivataroktól azonban nem szabadulunk meg teljesen, írja az Időkép.

Szombat reggel még sok felhő lesz a Dunántúlon és néhol eső, zápor is lehet, de napközben már itt is túlnyomóan napos lesz az idő. A megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan, főként a Dunától keletre alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. A csúcshőmérséklet 22-27 fok között fog alakulni.

Vasárnap fátyolok és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Csak a záporok, zivatarok tehetik átmenetileg hűvösebbé, fülledtebbé a levegőt, melyek elsősorban északon, valamint a középső és délkeleti tájakon pattanhatnak ki nagyobb számban. Megélénkül a délies szél, így ismét kora nyárias tartományban alakulhatnak a maximumok: délen, délkeleten 27-28 fokig melegszik a levegő.

Az Időkép cikke szerint elmúlt napokban a Dunántúl jórésze kiadós öntözést kapott, 20-30 mm-nél több esett helyenként a Dunántúlon, és egy-egy kiadós zivatar az ország közepére is ledobott hasonló mennyiséget. Májusban az átlag csapadékmennyiség 60-65 mm, aminek a fele bőven meglett pédául Váralján, Kaposszerdahelyen és Mohácson. Ugyanakkor a HungaroMet agrometeorológiai előrejelzése szerint

a február eleje óta lehullott csapadékmennyiség hazánk délkeleti felén 30-60 mm-es hiányt mutat az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!