Három év börtönt kapott a mórahalmi mini-Magyarország kitalálója, amiért nem fizette vissza a 400 milliós uniós támogatást

2024. május 3. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva három év börtönre ítélte a mórahalmi mini-Magyarország kitalálóját, amiért nem fizette vissza a projektre kapott uniós támogatást, derül ki a bíróság közleményéből. Az ítélet indoklása szerint az ügynek öt vádlottja volt, az első és a másodrendű vádlottak találták ki még 2014-ben, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven jelentős műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, a projektcég 15 százalékos önerő biztosítása mellett 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást igényelt a megvalósításhoz.

A projekthez 512 345 319 Ft millió forint előleget kaptak, támogatást kértek, majd az ellenőrzéseknél tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. Bár a park – akkor – alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen, a vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették – olvasható az ügy leírásában.

A céget aztán silány munka miatt a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték, de a 436 millió forintból alig 50 millió forint jött össze végrehajtásból.

A Szegedi Ítélőtábla költségvetési csalás kísérlete és hamis magánokirat felhasználása miatt jogerősen 3 évre ítélte a makettpark két ötletgazdáját, az ügy további vádlottjai pedig 1 év és egy 1 év 10 hónap közötti börtönbüntetést kaptak. Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!