Négy éve nem volt ilyen magas a Velencei-tó vízállása

2024. április 29. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVSZ) adatai szerint hétfő reggel Agárdnál 146
centiméter volt a Velencei-tó vízállása. Az OVF a Telex kérdésére elárulta, hogy a tó vízállása az agárdi vízmércén legutóbb 2019. július 3-án volt ilyen magas.

A magas vízállást az OVF szerint több tényező is magyarázza: az elmúlt évben az átlagosnál csapadékosabb volt az időjárás, 2023 decembere óta 16 cm csapadék hullott a Velencei-tóra és vízgyűjtőjére. Emellett a vízpótlási céllal létesült Pátkai- és a Zámolyi-tározóból 2023. december 19. óta összesen 6,7 millió köbméter vizet vezettek a Velencei-tóba, ami csaknem 27 centit emelt a vízszinten.

„A Zámolyi-tározóból jelenleg is tart a vízpótlás, ami még néhány centimétert emel majd a tó vízszintjén. Valamint az előrejelzésekre alapozva még érkezhet csapadék a vízgyűjtőre, így reményeink szerint a turisztikai szezon elejére a Velencei-tó vízállása elérheti a 150 cm-t” – válaszolta az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Telex kérdésére.

Az Infostart cikke szerint a Balaton vízszintje is nagyon magas, sőt, Ábrahámhegynél például sok helyen kritikus, Vella Zsolt polgármester szerint a partszakasz kétharmada víz alatt van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!