Flakonfúvó préselte össze az iskolaidőben szabálytalanul dolgoztatott 15 éves fiú mindkét kezét

2024. április 29. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és gyermekmunka miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfival szemben, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek munkavégzés közben a kezei a flakonfúvó gép préspofái közé szorultak.

A vád szerint a Kecskemét környéki cég műszakvezetője és telepvezetője 2021 márciusában, iskolaidőben, alkalmi munkavállalóként, gépkiszolgáló segédmunkás munkakörben műanyag flakonfúvó gépen foglalkoztatott egy 15 éves fiút. A fiú a műszakvezető hívására, a telepvezető szóbeli engedélye alapján kezdett el az üzemben dolgozni. A két vádlott tisztában volt vele, hogy a fiú még kiskorú és orvosi alkalmassági vizsgálaton nem vett részt, ráadásul a gép kezelésére sem tanították ki megfelelően, mégis önállóan kezelte azt. Ötödik napja dolgozott a fiú, amikor 2021. március 5-én délután benyúlt a flakonfúvó gép préspofái közé, amely összepréselte mindkét kezét.

A baleset miatt a fiú mindkét kezén többszörös darabos csonttörést szenvedett, ez maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói ki voltak iktatva, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a két vádlott tudott is. A gépet csak felnőtt korú, arra megfelelően betanított személy kezelhette volna, aki egyéves – felügyelet mellett szerzett – gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető a fiatal korú munkavállaló foglalkoztatására előírt szabályokat is megszegte, mert 16. életévét be nem töltött kiskorút csak iskolai szünet ideje alatt lehet foglalkoztatni, továbbá nem biztosította az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség mindkét vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!