Beismerte bűnösségét a tanítónő, mégis tárgyalás lesz a mogyoróallergia miatt meghalt fiú ügyében

2024. április 29. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

„Hibáztam” – mondta az előkészítő ülésen V. I. Rita, az a tanítónő, aki 2022. januárban földimogyorós édességet tett gondatlanságból egy hatéves kisfiú padjára egy születésnapi ünnepségen, miközben tisztában volt azzal, hogy a gyerek mogyoróallergiában szenved. A gyerek később rosszul lett, majd egy budapesti benzinkúton meghalt, életét a mentők sem tudták megmenteni.

A Blikk beszámolója szerint a bíróságon nem jelentek meg a fiú szülei. V. I. Rita beismerte a bűnösségét, a bíró azonban közölte, hogy tárgyalást tart majd, ami szeptemberben lesz esedékes.

A tanítónőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoznak.

A történtek után több szervezet is javaslattal állt elő a közétkeztetés megreformálásáért. Végül érdemi eredményre jutottak: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület és az AKI Egyesület ért el: ők dolgozták ki azt az intézményi protokollt, amelynek bevezetése a nevelési és oktatási intézményekben egyértelmű leírását tartalmazza, hogy mit kell tenni, ha anafilaxiás allergiás gyermek iratkozik be az intézménybe, továbbá, milyen általános felkészültséget kell biztosítani, ha egy korábban nem diagnosztizált esetnél lép fel súlyos, életveszélyes allergiás roham. Ezt a protokollt elküldték a minisztériumba, amelyet véleményeztek ők pedig a kéréseiknek megfelelően javítottak. A köznevelési törvényt módosították a történtek miatt.

Frissítés 2024. 04. 29.: Cikkünket módosítottuk, kiegészítettük a köznevelési törvény módosításával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!