Csak úgy indíthatnak járművet a pártok a Pride-on, ha konkrét lépéseket tesznek az egyenlőségért

2024. április 25. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapest Pride Felvonuláson bárki indíthat járművet, amennyiben egyetért a felvonulás céljaival, legyen az civil szervezet, informális csoport, cég vagy politikai párt – közölték a szervezők.

A 2024. június 22-i 29. Budapest Pride Felvonuláson a korábbi éveknek megfelelően civil szervezetek és pártok ingyen indíthatnak járművet. A pártoknak a járműindítás lehetősége csupán abban az esetben nyílik meg, amennyiben konkrét vállalásokat tesznek, hogy az LMBTQ-közösség jogi és társadalmi helyzetét előmozdítsák. Ezért a Budapest Pride részleteiben kidolgozta a pártok felé támasztott elvárásokat.

Járműindítással a pártok tehát elköteleződnek amellett, hogy konkrét lépéseket tesznek meg azért, hogy az LMBTQ-közösség jogi és társadalmi egyenlőségét elősegítő intézkedéseket bevezessék, akár törvényjavaslat benyújtásával, akár az ilyen intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslatok megszavazásával, vagy szakpolitikai programok kidolgozásával.

A Budapest Pride által kidolgozott elvárások az alábbi vállalásokat tartalmazzák: az Egyenlő Bánásmód Hatóság visszaállításának kezdeményezése, a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmény megfelelő kezelésének elősegítése. Ezen kívül az Alaptörvény módosítása, hogy minden homofób és transzfób paragrafus, illetve az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas paragrafus kikerüljön belőle.

Megemlítik még a 33-as paragrafus eltörlésének kezdeményezését, valamint a jogi nem- és névváltoztatást biztosító jogszabályi keretek kidolgozását, a 2021-ben hozott gyermekvédelminek hazudott, LMBTQ-ellenes propagandatörvény eltörlésének kezdeményezését. Az örökbefogadást szabályozó jogszabályok módosítását, az egyenlő házasság bevezetésének előterjesztését. Ezen felül a csatlakozó pártoknak vállalniuk kell, hogy aktív kapcsolatot tartanak fenn az LMBTQ-közösséggel a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoporton keresztül, valamint minden LMBTQ-embereket érintő jogszabállyal kapcsolatban egyeztetnek a civilekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!