Tizennégy évet kaphat az ápoló, aki káliummal mérgezett meg egy magatehetetlen, covidos beteget

2024. április 25. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon 14 év börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék Gy. B. Gy.-re, aki 2022 decemberében megölt egy magatehetetlen beteget – derül ki a törvényszéki közleményből.

A férfi ápolóként dolgozott egy belgyógyászati klinikán, ahol a sértett, idős nő a Covid+ részlegen feküdt, magatehetetlenül. A zárt osztályra csak zsilipen keresztül lehetett bejutni, a nőt Covid–19 miatt kialakult tüdőgyulladással kezelték. A december 17-i laboreredményei alapján az ügyeletes orvos káliumhiányt állapított meg, ezért arra kérte az ügyeletes műszakvezető nővért, hogy adjon neki 6 gramm káliumot, infúzión keresztül.

A nővér a káliuminjekciókat háromszor 20 ml, kétszer 25 ml és egyszer 10 ml adagban, fecskendőkben megfelelően előkészítette, majd a lezárt fecskendőket a Covid+ zárt osztály zsilipelő kapuja elé helyezte azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után majd beviszi a beteghez. Azonban az ügyeletes tüdőgyógyász vizitre hívta a nővért, aki megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát.

A férfi kihasználta, hogy senki nem figyel rá, ezért magához vette a kikészített fecskendőket, és a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett jobboldali combvisszér centrálvénás kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezett kétszer 25 ml, összesen 50 ml kálium-kloridot.

A főnővér 15 perc múlva visszament a zsiliphez, ahol észrevette, hogy eltűntek a fecskendők. Azonnal bement a Covid+ részlegre, ahol látta, ahogy a vádlott éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett. Az utolsó, 10 ml-es fecskendő még az asztalon volt.

A nővér riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost, de a beteg akkorra már káliummérgezés miatt kialakult heveny szívelégtelenségben meghalt, nem tudták megmenteni az életét.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!