HVG: Köze lehet az orosz befolyásolási hálózathoz a Belaruszból érkező műsorvezetőnek, akit Ferihegyről fordítottak vissza

2024. április 23. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A március végén lekapcsolt orosz befolyásolási hálózat köreihez tartozhat az európai titkosszolgálatok gyanúja szerint Oleg Volosin és felesége, Nadja Szassz, ez lehet az oka annak, hogy a Belaruszból érkező oroszbarát műsorvezetőnőt nem engedték be Magyarországra arra a 2023-as konferenciára, amit a Mi Hazánk szervezett európai szélsőjobboldali pártoknak – írja a hvg360. A lap úgy tudja, hogy a nő emellett Soros Györgyről, a Nyílt Társadalom Alapítvány alapítójáról akart filmet forgatni.

Oleg Volosin – Forrás: Youtube / Olef Volosin
Oleg Volosin – Forrás: Youtube / Olef Volosin

Nadja Szasszt a lap szerint ellenőrizték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd egy éjszakát egy fogdában kellett töltenie, másnap pedig kitoloncolták Magyarországról. Információik szerint Nadja Szassz adatai szerepeltek a Schengeni Információs Rendszer, a SIS adatbázisában, mely Európa legnagyobb biztonsági és határigazgatási célú informatikai rendszere, célja a biztonsági kockázatok kezelése a tagállamok adatszolgáltatása alapján.

Szassz férje, az orosz–ukrán újságíró, Oleg Volosin korábban elnöki attasé volt Ukrajna korábbi moszkvai nagykövetségén, de dolgozott az ukrán külügyminisztériumban szóvivőként is. 2022-ben, 11 nappal az orosz csapatok inváziója előtt költözött Ukrajnából Belaruszba. 2023-ban megvádolták hazaárulással Ukrajnában: eszerint Volosin „az Orosz Föderáció katonai-politikai vezetését támogatta az Ukrajna elleni felforgató tevékenységben”.

Az amerikai kormányzat szankciók alá is helyezte Volosint, állításuk szerint ugyanis az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányítása alatt tevékenykedik, és a hvg360 szerint a lekapcsolt orosz befolyásolási hálózat köréhez tartozik feleségével együtt. Az orosz befolyásolási kísérletnek vannak magyar szálai is, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!