Drogpolitikai szakértő: A marihuána németországi legalizálásának lesz egy dominóhatása

2024. április 20. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

A marihuána németországi legalizálásának lesz egy dominóhatása, Nyugat- Európában több állam követni fogja ezt a példát – mondta Sárosi Péter drogpolitikai szakértő a Deutsche Welle riportjában.

Április elsejével lépett életbe Németországban az a törvény, ami 18 évnél idősebbeknek legalizálta a marihuána termesztését és fogyasztását. Otthon maximum 50, nyilvános helyeken maximum 25 gramm füvet lehet az embereknek maguknál tartaniuk.

De miért változtattak a németek a drogpolitikájukon? „Nagyon nagy bűnözést kreált a kannabisz illegális fekete piaca” – mondta Sárosi Péter, aki szerint ez sok pénzbe került az államnak. Ráadásul a legalizálással jobban tudja befolyásolni az állam, ki, mikor, hol, milyen kannabiszt vásárolhat. „Nem a tiltáson, hanem a szabályozáson és az edukáción lesz a hangsúly” – mondta a drogpolitikai szakértő.

Magyarországon a marihuána birtoklása büntetőjogi kategória. Sárosi Péter szerint jelenleg itthon egy büntetéspárti politika működik, ahol az állam rendészeti kérdésként kezeli a kannabisz fogyasztást. A magyar kormány többszörösét költi büntetésre, mint amennyit együttesen költ ártalomcsökkentésre, kezelésre. A szakértő szerint ráadásul itthon a megbüntetett emberek 90 százaléka fogyasztó.

Sárosi Péter úgy látja, az illegális szerek fogyasztóinak megbélyegzéséhez hozzájárulhat, hogy a magyar társadalomnak rossz lelkiismerete van a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt. És az is, hogy az emberek szerint még mindig egy jellemprobléma a drogfüggőség.

A szakértő szerint ezek miatt Magyarországon nem várható érdemi változás a marihuána szabályozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!