A VSquare szerint Orbán Gáspár egy új nemzetbiztonsági testület megszervezésén dolgozik

2024. április 19. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Gáspár hónapok óta egy új nemzetbiztonsági testület felállításán és megszervezésén dolgozik – írja a VSquare. A testület a filmekből is ismert amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (National Security Council) magyar megfelelője lenne, ez az amerikai elnök első számú külpolitikai, biztonsági és katonai tanácsadó fóruma. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Orbán Gáspárnak a családi kapcsolat miatt van bejárása a Karmelitába, és nem áll az alkalmazásukban.

Orbán Viktor nemrég alakította át a nemzetbiztonsági ügyek intézésének rendszerét. Március óta Bíró Marcell személyében van egy úgynevezett nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki egy személyben felügyeli a hírszerzéssel és a honvédelemmel foglalkozó területeket.

A VSquare úgy tudja, hogy Orbán Gáspár azon dolgozik, hogy e kettő mellett egy harmadik részleget is létrehozzanak, amely külpolitikával és érzékeny diplomáciai ügyekkel foglalkozna. Ez napi 24 órában figyelné a nemzetközi válsághelyzeteket, és tanácsokat adna a kormánynak az azokra adandó válaszokkal kapcsolatban.

A VSquare szerint Orbán Viktor nem engedné, hogy a fia hivatalosan is magas állami pozíciót kapjon, de azt megengedte neki, hogy felügyelje a nemzetbiztonsági szervek tervezését és létrehozását. Ebbe beletartozik az is, hogy ő interjúzik a szervbe jelentkezőkkel, és ő dönt arról, kit vesznek fel oda.

A VSquare megkérdezte a minisztériumokat és a Miniszterelnöki Kabinetirodát Orbán Gáspár státuszával kapcsolatban, ők tagadták, hogy Orbán Gáspár az alkalmazásukban állna. Szerintük neki csak a családi kapcsolat miatt van bejárása a Karmelitába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!