Kovács Gergely szerint a helyi nyilvánosságot kell megteremteni

2024. április 18. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Hát majd kicsit későbbre tesszük a testületi üléseket, nem biztos, hogy reggel nyolctól négyig kell dolgozni, hanem mondjuk déltől este nyolcig” – mondta Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, a XII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölti előválasztás győztese az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Kovács sajátos bioritmusa minden újságíró előtt ismert, aki valaha megpróbált vele délelőtt beszélni, Rónai Egon műsorvezető ezért is kérdezhetett rá egyből arra, hogy megválasztása esetén változtatnia kellhet-e majd Kovácsnak a megszokott életmódján. Ezután komolyra fordították a szót.

Kovács például arról beszélt, hogy terveik szerint negyven önkormányzatba is bekerülhet majd az MKKP egy-két képviselővel. „Talán ez lelkesítést adhat a mi későbbi képviselőinknek”, mondta, mert azt mutatja, hogy ha egy képviselő „öt éven át igyekszik egy önkormányzatban”, dolgozik, ügyeket tár fel, vannak ötletei, „abból bármi lehet öt évvel később”. „Tök örülnék, ha többnek is sikerülne közülünk” – mondta. Azt mondta, hogy ahol elindulnak, ott a listavezetőiket esélyesnek tartják a bejutásra legalább kompenzációs listáról.

A pártnak nincs központi üzenete, mert az önkormányzati választáson a helyi ügyek fontosak. A helyi jelöltek feladata „nyilvánosság lesz”, mert országos szinten hiányzik, hogy „helyben az emberek megfelelő mértékben és nagyjából objektívan tudjanak értesülni a dolgokról”. Szerinte ez volt a helyzet a XII. kerületben is, ahol „Pokorni Zoltánék első három ciklusában nem nagyon hallott arról senki, hogy esetleg valami nem tökéletesen működne, és pénzek nem megfelelő helyre kerülnek”. Képviselői fő feladatának az ilyen ügyek nyilvánosságra hozatalát tartja.

Szóba került Magyar Péter is, a műsorvezető felemlegette, hogy elemzések szerint a megjelenése az MKKP-t is gyengítheti. Kovács ezt azzal ütötte el, hogy „mindenfélét lehet hallani, például a XII. kerületi előválasztást, azt azt hiszem, Farkas Csaba nyerte 53 vagy 48 százalékkal, és legyőzött engem tíz százalékkal, legalábbis ez volt a felmérésekben”. De elismerte, hogy biztos van átfedés a szavazók közt. De a Kutyapárt és a Tisza Párt „gyakorlatilag teljes ellentéte egymásnak”. mert az MKKP alulról szerveződik, cselekvő, „Magyar Péter ugye egy személyben megjelenik, és gyakorlatilag szervezet nélkül egy szerethető ember, aki maga mögé tudott állítani tömegeket”.

„Egy viszonylag nagy szervezetnek vagyok a vezetője régóta, önkormányzati ügyekben, azt gondolom, kellően járatos vagyok” – válaszolta a kérdésre, hogy készen áll-e a polgármesteri feladatra. Nagy szerencséjének nevezte, hogy a nagy értékű közbeszerzések csak keretszerződések, „nem kell lehívni igazából semmit belőlük”. Ezeket „azonnal újra ki lehet írni normális versennyel, úgyhogy tök hamar tök sok dolgot el lehet majd érni”.

Az MKKP egykor viccpártként kezdte, a pártelnök meg is kapta a kérdést, hogy akkor most már nem lesznek viccesek. Kovács reményei szerint „igyekszik mindenki humoros lenni”, de egy önkormányzatban „azért főleg más jellegű dolgokkal kell foglalkozni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!