Kancellárt ültettek Trócsányi László rektor mellé a Károli Gáspár Egyetemre

2024. április 16. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Novák Katalin köztársasági elnök a kegyelmi botrány miatt lemondott, helyét pedig Sulyok Tamás alkotmánybíró töltötte be, Trócsányi Lászlót komoly feladattal akarta megbízni a Fidesz: üljön be Sulyok helyére az Alkotmánybíróságra. Trócsányi viszont, aki volt már korábban alkotmánybíró, 2014 és 2019 között pedig igazságügyi miniszter, majd fideszes EP-képviselő is, nem vállalta a feladatot. „Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel – jelenleg nem tudok eleget tenni” – mondta akkor a volt alkotmánybíró, aki 2022 eleje óta a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

Az egyetemi munkaterheinek egy részét viszont most levette Trócsányi válláról a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa, a testület április 15-én ugyanis arról döntött, hogy átalakítja az egyetem vezetési struktúráját. A 444.hu cikke szerint ennek legfontosabb eleme az, hogy ismét kancellárt kap az egyetem.

Az Orbán-kormány 2012-ben vezette be a rendszert, amely minden felsőoktatási intézmény élére kancellárt nevezett ki, akik az egyetemek pénzügyi vezetőjeként nagyon komoly feladatot láttak el, és komoly feladatköröket elvettek a rektoroktól, akik innentől csak oktatási és tudományos ügyekben dönthettek önállóan. A Károlin is ez a rendszer működött egészen 2022-ig, vagyis Trócsányi érkezéséig, amivel párhuzamosan menesztették az addigi kancellárt, Csáki-Hatalovics Gyula Balázst.

Trócsányi László tehát azon kevés rektorok közé tartozott, akiknek nem kellett a feladataikat egy kancellárral megosztani, akik az egyetem oktatási, tudományos és anyagi döntéseit is meghozhatták.

Ez viszont április 15-el megváltozott, Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázs visszatért kancellárként az egyetemre, innentől tehát ő az egyetem alkalmazottainak munkáltatója, és ő hoz meg minden pénzügyi döntést, ami nyilván az egyetem működésére is kihatással van, és Trócsányi munkáját és mozgásterét is jelentősen meghatározza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!