Szupercellákkal érkezik az évszakváltó hidegfront

2024. április 15. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn késő délutántól a hidegfront előhírnökeként északon, északnyugaton már záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek közül egy-két zivatar hevesebb is lehet. Szupercellák kialakulására is van esély, amelyek elsősorban a határ közelében vonulhatnak majd nyugat-délnyugat felől kelet-északkelet felé, írja az Időkép.

A zivatarokat 90 km/órát meghaladó széllökések és jégeső kísérhetik. A Hungaromet emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére narancs-, kilenc további északi megyére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

A front éjszaka érkezik meg és kedden átvonul fölöttünk, mögötte a mostaninál

mintegy 15 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk.

Kedden borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok alakulhatnak ki, de egy-egy zivatar sem kizárt. Másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz. A Kőszegi-hegységben akár halmazállapot-váltás is lehet. Estétől csökken a csapadékhajlam. A front mentén északira, északnyugatira forduló szelet erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8–14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő.

Szerdára kiegyenlítődik a hőmérséklet, országszerte 12–17 fok közötti maximumokra készülhetünk. Tartós eső már sehol sem várható, de elszórtan záporok még kialakulhatnak, a Dunántúlon néhol az ég is megdörrenhet. Az északi-északnyugati szél is főként itt lesz erős.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre számíthatunk, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északi szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11–16 fok között alakul.

Csütörtöktől a fagyzugosabb helyeken fagyra is lehet számítani hajnalonként, akkor még csak 0–7, pénteken mínusz 3 – plusz 6, szombaton hajnalban mínusz 2 – plusz 6 fok várható.

Az átlagosnál hidegebb idő viszonylag tartósan velünk marad, írja az Időkép.

A hosszú távú, úgynevezett ensemble előrejelzések egyöntetűen azt mutatják, hogy a következő egy-két hétben nem lesz nagy változás, marad az átlagosnál kicsit hidegebb idő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!