Orosz propaganda terjesztésével vádolják Magyar Pétert az LMP és a Momentum politikusai

2024. április 13. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ungár Péter és Tompos Márton orosz propaganda terjesztésével vádolja Magyar Pétert. Magyar a Klubrádióban adott interjút Bolgár Györgynek, a beszélgetés során pedig több olyan állítás is elhangzott, amelyet szóvá tettek az ellenzéki politikusok.

Ungár Péter a Facebook-oldalán idézett több gondolatot Magyartól, ezek így szóltak:

  • „Elnézést, ezt megint meg lehet vizsgálni, szerintem ez nagyon messzire vezet, mert pontosan tudjuk, hogy miket csináltak az amerikaiak. Milyen rakétatelepítések voltak Ukrajna területén, és mindenhol. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak által támogatott ukrán kormány miket csinált.”
  • „Pontosan tudjuk, hogyan működik az amerikai fegyverbiznisz, ha éppen iraki háború nincs vagy afganisztáni háború nincs, akkor most van ukrán háború.”
  • A nyugatiak nyersanyag és termőföld miatt vesznek részt ukrán oldalon a háborúban, amelyet részben az orosz kisebbség sanyarú helyzete miatt indítottak az oroszok.

Ungár szerint a Nyugat „természetesen álszent”, az Egyesült Államokat pedig tökéletlen kormányok vezetik, ezzel együtt is azt gondolja, hogy amit Magyar mond a háború kérdésében, abban sok olyan állítás van, amelyek az orosz propagandát erősítik.

Az LMP vezetője megjegyezte, hogy az ukránok 2013–14-ben nem valamilyen ármány miatt választották a nyugati orientációt, hanem azért, mert szabadságban, jólétben akartak élni. Hozzátette, Ukrajna felfegyverzése az amerikaiak részéről érdemben a 2014-es orosz invázió után történt. Továbbá Ungár szerint téves állítás, hogy az oroszok a háborút az ukrán kisebbség helyzete miatt indították volna, „a Moszkva által szajkózott tömeggyilkosságok és hasonló cselekmények nem történek meg”, viszont az oroszok által megszállt területen történtek szörnyűségek.

Ungár posztja alatt megjelent Magyar, aki a következő kérdéssel reagált: „Kedves Péter, egyeztetsz esetleg édesanyáddal a vasárnapi ebédnél? Szerintük háborúpárti vagyok, szerinted orosz propagandát tolok. Nem gondolod, hogy ez egy újabb bizonyíték arra, hogy egy brancs (család) vagytok?”

Az LMP-s politikus válasza is kommentben érkezett: „Kedves Péter,
Édesanyám hasonló dolgokat szokott mondani az Egyesült Államok szerepéről Ukrajnában, mint te. Én szerintem mindkettőtök állítása téves. Megteszed, hogy az anyázás mellett felhozol érveket az állításaid mellett?”

Magyar interjújára Tompos Márton, a Momentum politikusa is reagált. Szerinte álhír, amit Magyar mond, hogy a nyugati segítségekért cserébe az ukrán termőföldek jelentős része már különböző nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van, és egyébként amerikai befolyás alatt. Ehhez képest Tompos szerint „valójában Ukrajna termőföldjeinek mindössze 10,4 százaléka van külföldi kézben. A törvényi szabályozásuk nem is nagyon engedi a külföldieket földhöz jutni. A fenti földvásárlásos történetet csak az orosz propaganda terjeszti.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!