A külügy a köztársasági elnökre mutogat Balog Zoltán rendkívüli nagyköveti címe miatt

2024. április 13. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre” – válaszolta Magyar Levente államtitkár, miután Csárdi Antal arról kérdezte a külügyminisztert, hogy elfogadható-e szerinte, hogy Balog Zoltán továbbra is rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként képviselheti Magyarországot.

Az LMP képviselője azt is megkérdezte a külügyminisztertől, hogy ha szerinte már nem méltó erre a címre a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog, akkor Szijjártó mikor kívánja megszüntetni ezt a megbízatását.

A 444 szerint helyálló, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangról a köztársasági elnök rendelkezik, ugyanakkor emlékeztettek, hogy Balog 2019-ben Szijjártó javaslatára kapta meg ezt a címet. Tehát a külügyminiszter éppen azt is javasolhatná a Novák Katalint váltó Sulyok Tamásnak, hogy vonja vissza Balog meghatalmazását.

Balognak egyébként továbbra is van diplomata-útlevele, Szijjártó még ezt sem vonta vissza, pedig erre is volt már precedens, például a gyorshajtáson kapott Csíki Sör tulajdonosának esetében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!