Bár a kormány korábban azt állította, soha nem készültek el a tervek a Mátrai Erőmű 2025-ös leállításáról

2024. április 12. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány vagy hazudott, vagy a magyar energiapolitika egyik fajsúlyos kérdésében szakmai anyagok helyett egy kristálygömb és a tenyérjóslás segítségével hozza meg a döntéseit” – összegezte a Greenpeace a Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabítása miatt indított adatkérelmi perének újabb szakaszát. A Greenpeace azután indított pert, hogy március közepén megadta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivatal, így 2029. március 12-ig üzemelhet a Mátrai Erőmű.

A bíróságon az Energiaügyi Minisztérium nyilatkozatából kiderült, hogy bár a kormány azt állította, készített terveket a Mátrai Erőmű 2025-ös bezárásához, ez valójában nem történt meg. A Greenpeace azért is indította a pert, mert a kormány korábban azt nyilatkozta, az erőművet 2025-ig be kell zárni. Aztán mégis engedélyt adott a további működésére. A meghosszabbítást megalapozó adatokat a kormány nem volt hajlandó kiadni.

A Greenpeace szerint a Mátrai Erőmű, klímagyilkos, mert az ország szén-dioxid kibocsátásának 7-8%-ával járul hozzá a klímakatasztrófához. „A kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni” – írták a honlapjukon. A kormányhivatal 74 oldalas határozatot tett közzé a környezethasználati engedélyről, ezt itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!