Őrizetbe vették egy budapesti tankerületi központ gazdasági vezetőjét, aki közbeszerzések szétlopásából halmozta otthon a tízmilliókat

2024. április 11. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást kezdeményezett a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy budapesti tankerületi központ gazdasági vezetője ellen, akiről azt gyanítják, hogy vesztegetésben lehet érintett – írja a Police.hu.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya szerint a gazdasági vezető a tankerület által kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki. Hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így, de nem csak pénzt fogadott el: megfelelt a több mint kétmillió forint értékű Forma–1-belépő vagy egy harmincmilliós luxusautó használati joga is.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 2024. április 9-én az ügyben érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre tartottak házkutatást. A rendőrök iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

A tankerületi központ gazdasági vezetőjét a budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. Három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak köre az eljárás során bővülhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!