Összevissza osztanak benzintámogatást a tanároknak a tankerületek

2024. április 11. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

Akad tankerület, ahol 18, máshol 20-25 és olyan is, ahol 30 forintot térítenek kilométerenként a pedagógusok munkába járásához szükséges autóhasználat üzemanyagára – derült ki abból a táblázatból, amit a 444.hu tett közzé egy visegrádi pedagógus összesítése alapján. Babinszki Márta egy 16 ezer főt számláló tanárcsoportban kérdezte kollégáit arról, mennyi térítést kapnak a munkába járásra, ugyanis 2023. január végén a kormány döntése értelmében a pedagógusok akár harminc forintot is kaphatnak kilométerenként, de minimum az összeg 60 százalékát, azaz 18 forintot kell biztosítani erre.

A tankerületek többsége 18 forintnyi támogatást ad a pedagógusoknak – jóval kevesebb azoknak a száma, amik 30 forint/km árral térítenek. A 444.hu megkérdezte a Klebelsberg Központot az eltérésekről, ahonnan azt a választ kapták, hogy „a hatályos jogszabályok alapján a Klebelsberg Központ egységesen biztosította a Tankerületi Központok részére a gépjárművel történő munkába járás költségtérítéséhez szükséges összeget. A Tankerületi Központok önálló költségvetési szervek, ezért akik úgy ítélték meg, hogy más feladattól átcsoportosítanak erre a célra forrást, ott a jogszabályban meghatározott alsó határnál magasabb a költségtérítés összege.”

A lap szerint a legtöbb 18 forint/km-es árral térítő tankerület azt írta, hogy a jogszabály lehetővé teszi a 18 forintos térítést. A Szigetvári Tankerületi Központ például azt válaszolta, panasz emiatt nem érkezett hozzájuk, de érdeklődés és egyéni kérelem igen. Ők egyébként részletesebb választ adtak a lapnak, jelezve: a kedvező árú vármegyebérletekkel népszerűbb lett a közlekedés, a költségvetésükben pedig nem áll rendelkezésre többletfedezet az üzemanyagtérítés emelésére.

Megkérdezték azokat a tankerületeket is, ahol többet fizetnek. A 30 forint/km térítést biztosító Karcagi Tankerületi Központ például azt válaszolta, hogy a központ által fenntartott köznevelési intézmények „71 feladatellátási helyen látják el nevelési-oktatási tevékenységüket. A feladatellátási helyek jelentős része olyan településen van, ahol a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudná igénybe venni a közösségi közlekedést.” Máshol például a nehezen megközelíthető településekkel indokolták a támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!