Nagy István: A lényeg, hogy bőrében kell eladni a gabonát
2024. április 11. – 12:41
Nagy István agrárminisztert kérdezték arról, miért közelít 900 forinthoz a kenyér átlagos kilós ára, amikor minden hozzá szükséges alapanyag egyre olcsóbb. Nagy szerint ez őt annyiban érinti, hogy a kenyérhez szükséges lisztet a termelők 53 forintos kilós áron adják el. A maradék 800 forint nem a gazdákon múlik.
Nagy szerint tavaly azért volt olyan nagy az élelmiszer-infláció, mert korábban Magyarországon volt a legolcsóbb az élelmiszer. Mostanra jutottunk el a nemzetközi árszínvonalhoz.
Nagy szerint a rendszerváltás után leépült a magyar élelmiszeripar, a kormány ezt most újra akarja építeni. Az élelmiszeripar leépülése miatt visszacsúsztunk a mezőgazdasági termelés szintjére, ezt meg kell változtatni.
Szerinte a lényeg, hogy a gabonát bőrében kell értékesíteni, tehát az állatokkal kell megetetni, és aztán a húst kell eladni. Ezt szerinte az apáinktól tanultuk.