Kézrátétellel gyógyítanak az Orosházi Kórház Egészségfejlesztő Irodájában

Legfontosabb

2024. április 10. – 04:33

Kézrátétellel gyógyítanak az Orosházi Kórház Egészségfejlesztő Irodájában
Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet – Forrás: oroshazikorhaz.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztő Irodája (EFI) Access Bars fej- és testkezeléseket, reikikezeléseket kínál a betegeknek. A kórház tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a módszer iránt, és bár szakmailag nem tartják megbízhatónak, de elősegítheti a mentális egészség megőrzését és fenntartását. A szolgáltatás ingyenes, és a kórház szerint ők sem fizetnek érte, annak ellenére, hogy a kezelést hirdető plakáton a Belügyminisztérium logója is rajta van.

Szeretne a gyermekével felszabadultabb mindennapokat?

A reiki egy alternatív terápia, lényegében kézrátételes gyógyítást jelent. A módszer lényege, hogy a kézrátétellel „átadott” energia segítségével feloldják a testben lévő „energetikai blokkokat”, így támogatva a szervezet öngyógyító, regeneráló rendszerét. Ezt a módszert az orvostudomány nem tekinti szakmailag megbízhatónak, de a spiritualitás iránt fogékonyak között népszerű kezelésnek számít.

Az Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán a kezelést akkor ajánlják, ha valakit túl sok stressz ér, elakadt az életében, pánikbetegséggel küzd, esetleg „szeretne a gyermekével felszabadultabb mindennapokat”. Tehát ez alapján lényegében mindenféle testi-lelki problémára hatásos kezelésként hirdetik.

A kezelést meghirdető Egészségfejlesztési Iroda munkatársai aktívan jelen vannak az Orosházi járás összes településén. Az iroda támogatja a kórház munkáját, célja az egészségtudatos magatartás kialakítása a lakosokban. Az iroda munkatársainak fontos küldetése a szív-ér rendszeri és daganatos megbetegedések megelőzésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, a mentális egészség elérése, az egészséget meghatározó életmód, valamint az egészségmagatartást befolyásoló szokások javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Az Orosházi Kórház egyik dolgozója a Telexhez eljuttatott egy levelet, amiben azt írta: az elmúlt években nagyon jó munkát végzett az iroda, sok szakmailag fontos szolgáltatást nyújtott a betegeknek. Amióta azonban új vezetője van, szerinte ez megváltozott, és a szakmaiság is megkérdőjelezhető az intézményben. A kórház dolgozójánál a kézrátételes gyógyítás verte ki a biztosítékot. „Ez a szintű kuruzslás már szinte bulvár szintet üt meg, a legszomorúbb, hogy ez sajnos a valóság Orosházán. Számomra ez már messze túl van a határon” – írta levelében.

A kézrátételes gyógyítás ingyenes a betegeknek és a kórháznak is

Kérdéseinkkel megkerestük az Orosházi Kórház sajtóosztályát és a reikikezelést indító Egészségfejlesztési Irodát is. Megkeresésünkre a kórház azt írta, hogy az Egészségfejlesztési Iroda programjairól az iroda vezetője és a kórházi menedzsment közösen dönt. Az intézmény a reikikezelést végző személlyel két próbaalkalomról állapodott meg, bemutató jelleggel. Az első alkalom március 18-án volt, akkor minden meghirdetett időpont betelt. Legközelebb április 22-én lesz reikikezelés, a kórház tájékoztatása szerint a nagy érdeklődés miatt már erre sincsenek férőhelyek.

„Az EFI által meghirdetett Access Bars fej- és testkezelések és reikikezelés nem orvosi tevékenységek, nem képezik részét a hagyományos medicinának, szakmailag nem is így tekintünk rá. Azonban a mentális egészség megőrzésének és fenntartásának elősegítője lehet”

– írták válaszukban.

Azt hozzátették, hogy a kórház Egészségfejlesztési Irodájában ennél jóval összetettebb munka folyik, napi, heti rendszerességgel tartanak foglalkozásokat, képzéseket, szűrővizsgálatokat, mozgásprogramokat.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kórház orvosai küldik-e a betegeket az iroda által kínált kezelésekre. Válaszuk szerint a kórház orvosai nem utalják be a betegeket ezekre a kezelésekre, a szolgáltatás semmilyen téren nem része a kórházi betegellátásnak, a résztvevők önkéntes alapon, ingyen vehetnek részt rajta.

Olvasónk felvetette a finanszírozás kérdését is, tekintve, hogy a hasonló alternatív terápiák jellemzően súlyos tízezrekbe kerülnek.

Az Orosházi Kórházban az elmúlt években több milliárd forintnyi beruházás történt európai uniós és állami forrásokból, ezekből új épületszárnyak épültek és rengeteg nagy értékű eszközt szereztek be. Ez adott lehetőséget arra is, hogy a gyógyító munka mellett a kórház állítása szerint egyre több újonnan bevezetett pluszszolgáltatás is elérhető a betegnek: például pszichológus, családbarát szülészeti-nőgyógyászati osztály, egynapos sebészeti részleg és maga az Egészségfejlesztési Iroda.

Az Egészségfejlesztési Iroda meghirdetett programjain rendszeresen fel is tünteti a Belügyminisztérium és az Európai Unió Széchenyi 2020 logóját. Így van ez a reikikezelésről tájékoztató plakáton is. Ezért azt is megkérdeztük a kórháztól, hogy a kézrátételes gyógyítás kezeléseit milyen pénzből finanszírozzák. Válaszukban azt írták: a program nemcsak a résztvevőknek ingyenes, hanem az intézmény sem fizet érte. „A programot tartó személy ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét intézményünkben, tehát semmilyen honoráriumban nem részesül” – írta megkeresésünkre a kórház vezetése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!