24 év börtönre ítélték a barátnőjét puszta kézzel megvakító férfit

2024. április 10. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és aljas indokból, a sanyargatással elkövetett személyi szabadság megsértése miatt jogerősen 24 év fegyházra ítélte a volt barátnőjét két éve megvakító férfit szerdán a Debreceni Ítélőtábla. A táblabíróság szóvivője az MTI-nek azt írta, a másodfokon eljáró bíróság az ítélettel megváltoztatta és súlyosította a Nyíregyházi Törvényszék által első fokon kiszabott 20 éves fegyházbüntetést.

A hencidai Gy. Attila 2020-ban találkozott a Kemecsén élő nővel, de kapcsolatuk kiegyensúlyozatlan volt, többször szakítottak, majd 2022. február elején a férfi békülési szándékkal kereste meg volt barátnőjét, a nő azonban elutasította a közeledését. Ez nem sokkal azután történt, hogy a férfi társaival együtt elrabolta és késsel fenyegette, ami miatt a nő feljelentést tett, amit nem volt hajlandó visszavonni. Összeszólalkoztak, majd a férfi dühében megragadta a nőt, és nyakánál fogva a háza melletti szántóföldre vonszolta, ahol a földre dobta. Ott fojtogatni kezdte, és megöléssel fenyegette.

Az 50 kilós nő próbált védekezni, de esélye sem volt a 115 kg-os férfival szemben, aki nagy erővel kinyomta a nő mindkét szemét.

A sérülés olyan nagyfokú fájdalommal járt, hogy a nő elveszítette az eszméletét. Miután magához tért, sikerült visszajutnia a házuk közelébe, miközben folyamatosan segítségért kiabált. A segélykiáltásra a nő rokonai odasiettek, ekkor a férfi elmenekült a helyszínről. A nő életét az azonnali műtéti beavatkozás mentette meg, de a látását mindkét szemére elvesztette.

A bírósági ítélet alapján az ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a Gy. Attila feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélőtábla közleménye szerint a férfi büntetett előéletű, többszörös, erőszakos visszaesőként követte el brutális tettét, sőt egyre erőszakosabb bűncselekmények miatt kapott korábban büntetéseket. Azt írták, semmiféle olyan magatartást nem tanúsított a cselekmény elkövetésekor és utána sem, amit enyhítő körülményként figyelembe vehetett volna a bíróság.

A bíróság szerint a bűncselekmény szadisztikus megvalósulása alkalmas volt a köznyugalom rendkívüli megzavarására is. „Az ítélőtábla nem tekintette őszintének a férfi megbánását sem, a sértetti megbocsátás sem történt meg, és kiskorú gyermekeiről sem ő gondoskodik ténylegesen” – állapította meg a táblabíróság.

Az ítélethirdetés után telefonon nyilatkozott a Blikknek a megvakított nő, akit az előző tárgyalás után mentő vitt kórházba, mert epilepsziás rohamai voltak. „Azóta erősebb gyógyszereket, nyugtatókat szedek. A kislányom minden este megkérdezi tőlem, hogy mikor fogok újra látni. Erre annyit tudok neki felelni, hogy ezt csak a Jóisten tudja” – mondta a súlyos fogyatékossággal élő asszony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!