Demjén Rózsi és Varga Miklós sem örült, hogy a zenéiket lejátszották Magyar Péter tüntetésén

2024. április 9. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter szombati tüntetésének playlistjén több olyan előadó száma is feltűnt, akik korábban nyíltan kiálltak a kormánypártok mellett. A Blikk most többektől is megkérdezte, mit szólnak ahhoz, hogy a dalaikat egy ellenzéki tüntetéshez használták fel.

„Egy ekkora politikai rendezvénynél illett volna megkérdezni tőlünk, hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a mi dalunkat is lejátsszák – jelentette ki a Bikini együttes vezetője és az Artisjus elnöke, Németh Alajos.

Varga Miklós, akinek a neve összeforrt az Európa című dallal, jelezte, hogy szerinte nem volt elegáns lépés ez a szervezőktől, hogy lejátszották a dalát, de egyéb jogi lépéseket nem kíván tenni. „Nem szeretném, hogy az én arcomat odahelyezzék egy olyan politikai formáció mellé, ami mellett nincs helyem” – mondta.

Demjén Ferenc „Rózsi” azt mondta, ő nem adott engedélyt Magyar Péternek, hogy bármelyik dalát lejátsszák a tüntetésen, és nem is tudott róla, hogy felcsendül majd a Kossuth téren a Szabadság vándorai, amit az egyik legkedvesebb dalának nevezett.

„Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!” – mondta.

„Nem jó megközelítés, hogy kormányközeli vagy nem kormányközeli zenész valaki. A kérdés megközelítése, még csak nem is morális, hanem hogy jogszerű vagy nem jogszerű felhasználás történt” – mondta Demjén.

Engedélyt kérni egyébként nem is kell ahhoz, hogy egy számot lejátszhassanak egy politikai rendezvényen. Magyar Péter a 24.hu Facebook-oldalán azt kommentálta, hogy: „Kikértük a szerzői jogvédő iroda, az Artisjus előzetes állásfoglalását, nincs kötelezettség.”

„Már számtalan furcsa helyszínen és környezetben használták fel a tudtunkon kívül a Nélküledet” – mondta az Ismerős Arcok frontembere, Nyerges Attila. „Eleinte még próbáltunk fellépni a hasonló esetek ellen, de egy idő után rájöttünk, semmi értelme. Mivel tudomásom szerint hivatalosan ez úgy működik, hogy a rendezvény szervezőjének mindössze az Artisjus felé kell elszámolnia a dal felhasználásáról, a mostani esettel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy remélem, abban a környezetben is átszűrődik majd a dal valódi mondanivalója” – tette hozzá Nyerges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!