Másfajta tematika, több lexikális tudás emelt szinten – bizonytalanok a diákok a történelemérettségi előtt

2024. április 9. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül egy hónap múlva kezdődik az idei érettségi szezon, ami még több újdonságot tartogat, mint az elmúlt években. Ugyanis a 2020-as Nemzeti alaptanterv és az ehhez kapcsolódó új kerettantervek bevezetésével 2024-től már új követelmények alapján érettségiznek a diákok. Ebben a cikkünkben a történelemérettségi változásaival foglalkozunk.

A Történelemtanárok Egylete 2021. februárban kiadott egy állásfoglalást, amiben több változtatást is kifogásoltak. Azt írták, hogy nem történt érdemi egyeztetés a tervezett módosításokról és a szervezet meg sem kapta véleményezésre a szakmai anyagot.

Bizonytalanok a diákok

„A középszintű érettséginek inkább a tematikája változik, a tesztek szerkezete és a feladattípusok ugyanazok maradnak” – mondta a Telexnek Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke.

A középszintű érettségibe bekerültek olyan témakörök is, amiket korábban emelt szinten kértek számon: például az Aranybulla, a demográfiai változások 1945 után, az amerikai függetlenségi háború, a Tanácsköztársaság. Vannak témák, amik középszintről kerültek át emelt szintre: ilyen például Julius Caesar politikája vagy az egyházszakadás. Más témák pedig az állampolgári ismeretek tantárgyhoz kerültek át: ilyen például a munkajog és a pénzügyi ismeretek.

Repárszky Ildikó szerint nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy könnyebb vagy nehezebb lett-e a középszintű érettségi.

Nagyobb változás az emelt szintű érettséginél történt. Ott ugyanis az érettségi témakörökben pluszban meghatároztak olyan elemeket, amik nincsenek benne a kerettantervben. Emiatt több lexikális adatot kérnek számon.

Ezeket jó esetben fakultációkon tanulják meg a diákok, de Repárszky Ildikó nem biztos abban, hogy minden iskolában elérhető a plusz felkészülés. Tapasztalatai alapján így is annyira nagy a tananyag, hogy sokan még egy hónappal az érettségi előtt is féléves lemaradásban vannak.

A Történelemtanárok Egyletének alelnöke szerint az is problémás, hogy az Oktatási Hivatal honlapján az új tematika alapján mindössze egy középszintű és egy emelt szintű mintafeladatsor van. Ha csak ezt vesszük alapul, akkor az emelt szintű érettségi tényleg nagyon adatszerűnek tűnik, miközben a vizsgaleírás kompetenciajellegű tudást kér számon – mondta Repárszky Ildikó.

A Történelemtanárok Egyletének alelnöke szerint emiatt elég nagy a bizonytalanság az érettségire készülő diákokban és a tanárokban is.

Ezt abból is érzi, hogy soha ennyi megkeresés nem érkezett hozzá. A legtöbben arra kíváncsiak, hogy milyen lesz az új érettségi és hogyan tudnak felkészülni rá. „Van egy pánik a bizonytalanság miatt, ennyire nem szoktak aggódni a diákok az érettségi előtt” – mondta.

A felkészülésből még több mint egy hónap van hátra, de már tesztelheti, mennyire tudná könnyen megoldani az új kerettantervnek megfelelő történelemérettségit. Mind a három feladat a 2024-től bevezetett új vizsgakövetelmények szerinti mintafeladatokból van. Az első kettő középszintről, a harmadik emelt szintről. A teljes feladatlapot és megoldásaikat az Oktatási Hivatal honlapján tették közzé.

Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!