Többszöri felszólítás után számolt el az orosz hátterű propagandaoldal a Kásler Miklós miniszteri keretéből kapott pénzzel

2024. április 8. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nehézkesen számolt el az orosz hátterű propagandaoldal a Kásler Miklós miniszteri keretéből kapott pénzzel – írja a Hvg.hu. Két hete derült ki, hogy magyarok is részesei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le.

Az ügy előzménye, hogy két francia és egy Budapestről szerkesztett weboldal került az európai titkosszolgálatok látókörébe. A szálak a Mi Hazánkhoz vezetnek, de a Visegrád Post nevű oldalt üzemeltető cégnek miniszterként Kásler Miklós is adott pénzt a saját keretéből.

A Hvg.hu megtudta: több európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is koordináltan dolgozott össze, ennek keretében leplezték le a Voice of Europe weboldalt, ami orosz pénzből terjesztette az orosz propagandát Csehországban.

Magyarországon a Visegrád Post került a titkosszolgálatok látókörébe. Ez az oldal angol, német és francia nyelvű, Almássy Ferenc a főszerkesztője és az egyetlen főállású szerzője is. A Visegrád Post önmaga bemutatásakor – a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák viszonyokat térképezi fel – elismerte, hogy kapott pénzt a magyar állam forrásaiból: négymillió forintot.

A Hvg.hu-nak sikerült megszereznie azt a pályázati anyagot, amivel Almássy 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alapnál, az NKA-nál pályázott állami forrásért. A Visegrád Postot üzemeltető LALMA Consulting Hungary Kft. végül nem az NKA-tól, hanem közvetlenül Kásler Miklós NKA-s keretéből kapott négymillió forintot.

A pályázati anyagból kiderül: a Visegrád Post azért kérte Káslertől a támogatást, hogy a portált tovább tudják fejleszteni. „A honlap reményeink szerint mérföldkő lesz a magyarul, illetve a többi V4 ország nyelvén nem beszélő, a sajtóban elsősorban angolul, franciául és németül tájékozódó olvasók a térséggel kapcsolatos hiteles, érdekfeszítő, naprakész és megbízható információkkal való ellátásában” – írták a pályázatukban.

A lap úgy tudja, hogy a Kásler miniszteri keretéből elnyert támogatással a LALMA Consulting csak többszöri felszólítás után számolt el az NKA felé. A megvalósítást 2019-re ígérték, viszont még 2020-ban is módosítani kellett az elszámolási határidőt.

A pályázati anyagból az is kiderül, hogy a Visegrád Post a vele együttműködő intézetek közé sorolta a cseh Pravy Breht, valamint a szintén cseh Anton Tunega Alapítványt. A csehországi Pravy Breh egy olyan jobboldali-konzervatív agytröszt, ami a jelenlegi cseh kormányfőhöz, Petr Fialához köthető. Ő volt az, aki a cseh titkosszolgálati műveletre hivatkozva nyilvánosságra hozta, kik állnak a Voice of Europe mögött – írja a Hvg.hu.

A lap korábban megkereste Almássyt, de ő nem válaszolt arra, kapott-e az oroszoktól pénzt a weboldal működtetésére, ahogy arra sem, milyen kapcsolatban áll Medvedcsukkal és Marcsevszkijjel. A titkosszolgálatok szerint ők ketten közvetítenek a hálózat és a Kreml között. A Visegrád Post finanszírozásáról annyi derül ki, hogy hirdetési bevételük nincs, a működtetéshez szükséges pénzt adományozóktól kapják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!