Eltakarítanák az utcákról a rombicikliket Szegeden

2024. április 8. – 15:46

Eltakarítanák az utcákról a rombicikliket Szegeden
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendeletmódosítással rendeznék Szegeden a közterületeken elhagyott kerékpárok sorsát. A pénteki városi közgyűlésre benyújtott tervezet szerint az elmúlt időszakban egyre többször merült fel a Belvárosban, különösen a Mars téri autóbuszpályaudvar és az Indóház téri vasútállomás környékén, hogy sok elhagyott kerékpár van leláncolva a kerékpártárolókban, amik így feleslegesen telítődnek.

Várhatóan el is fogadja a baloldali többségű közgyűlés azt a módosítást, mely segítségével 137 kerékpárral kevesebb foglalhatja majd az értékes tárolóterületeket városszerte, valamint a közterület is tisztább, rendezettebb lesz. A 137-es szám onnan jön, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti osztálya idén márciusi felmérése során minden olyan kerékpárt feljegyzett a város frekventált belvárosi területein, amelyekről egyértelműen megállapítható volt, hogy hosszabb ideje nem közlekedtek velük.

Jelenleg a kerékpárok elszállítására nincs magasabb szintű jogszabályi rendelkezés, írják a tervezetben, viszont számos lakossági bejelentés érkezik a közterület-felügyeleti osztály felé ezzel kapcsolatban. A bejelentők azt kérik, szállítsák el a hónapok, sok esetben évek óta ott lévő kerékpárokat, melyek a legtöbbször rozsdásak, kerekük le van eresztve, felszerelésük hiányos, továbbá koszosak és sérültek is. Ezzel rontják a városképet, illetve helyet foglalnak el a kerékpártárolókban.

A rendeletmódosítás előkészítése során kikérték néhány másik önkormányzat – Békéscsaba, Miskolc, Orosháza, Budapest X. és XIX. kerületei – véleményét és tapasztalatait is az ügyről. Az egyeztetéseken kiderült, hogy a probléma más városokban is jelentős. A rendeletmódosítástól azt várják, hogy kedvező hatása lesz, mert így Szegeden az országos szintű jogi szabályozás hiányára gyógyírként lehetőség nyílik „a város épített és természeti környezetének védelmére” a kerékpárok elszállításával.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!