A rendőrség állítja, nem becsülték meg, így nem is közölhették Magyar Péterrel rendezvénye 250 ezres létszámát

2024. április 8. – 05:02

A rendőrség állítja, nem becsülték meg, így nem is közölhették Magyar Péterrel rendezvénye 250 ezres létszámát
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendőrség szerint 250 ezer, a kormánypropaganda szerint 24 ezer (😂), a valóságban 3-400 ezer ember” – így számolta össze a szombati rendezvényén megjelent tömeget szombati posztjában Magyar Péter.

Magyarországon a politikai tömegrendezvényeket – legyen szó Békemenetről vagy bármilyen ellenzéki megmozdulásról – évek óta számháborúk kísérik, ez most sincs másképp. A rendőrség közlésének említése viszont eggyel konkrétabbnak tűnt, ezért mivel hivatalosan nem adott ki a rendőrség becslést, rákérdeztünk náluk.

Megkerestük tehát a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), hogy meg tudják-e erősíteni ezt az információt, illetve pontosabban mekkorára becsülték a tömeget. A BRFK Kommunikációs Osztálya azt válaszolta, hogy

„az egyes gyűlések résztvevőinek számát illetően a Budapesti Rendőr-főkapitányság soha sem bocsátkozott becslésekbe, most sem tesszük”.

Mivel Magyar Péter posztjában ennek ellenkezője szerepel, a biztonság kedvéért ismét rákérdeztünk a dologra, hátha csak Magyarékkal mint szervezőkkel tudatta a rendőrség a számot. Második levelünkre adott válaszában a BRFK azt írta, hogy mivel nem becsülték meg a tömeget, így azt nem is közölték a szervezőkkel: „Az egyes gyűlések résztvevőinek számát illetően a Budapesti Rendőr-főkapitányság soha sem bocsátkozott becslésekbe,

most sem tesszük, és a szervezők irányába sem történt ilyen közlés.”

A rendőrség válaszai után az ellentmondás feloldása miatt vasárnap kerestük Magyar Pétert telefonon, sms-ben és emailben is, hogy honnan származik a 250 ezres rendőrségi információja, illetve milyen mérésekre, számításokra alapozza a 300-400 ezres saját becslését.

Megnéztük a másik számot is, amiről Magyar Péter azt írta: „a kormánypropaganda szerint 24 ezer”. Magyar itt minden bizonnyal a Mandiner „Közel sem volt tele a Kossuth tér, 50 ezres tömegről sem lehet beszélni” című cikkére utal, amiben szerepel egy 24 ezres szám ugyan, de mint részeredmény, a cikk egyébként végül 40-50 ezer közé becsüli a létszámot egy tömegbecslő oldal meglehetősen laza kezelésével. „Ez azt jelenti, hogy a Kossuth tér központi részére kalkulált 24 ezer fő kiegészülve a többi résztvevővel (körülbelül 15-20 ezer fő) összesen 39-44 ezer főt jelent” – írták.

A 444.hu drónfelvételén jól látszik a tömeg, amennyiben ön is szeretne számolgatni, itt találja a képeket. A tömegbecsléshez pedig ezen az oldalon rajzolgathat a térképre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!