Befejeződött a nyomozás a hamis védettségi igazolásokat kiállító orvos ügyében, a rendőrség vádemelést javasol

2024. április 8. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Befejeződött a nyomozás a hamis Covid-igazolásokat kiállító fővárosi háziorvos és társai ügyében, a nőt 40 rendbeli vesztegetés elfogadásával, valamint felbujtóként 36 rendbeli védettségi igazolással való visszaéléssel gyanúsítják – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

A rendőrség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása, vesztegetés, továbbá védettségi igazolással való visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást a 62 éves háziorvos, az asszisztense és társaik ellen. A BRFK az iratokat vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészségre.

2021-ben az asszisztens az orvos tudtával 36 embernél valótlanul rögzítette, hogy a páciensek felvették a Covid-19-védőoltást. A páciensek valójában nem kaptak oltást, azért fizettek fejenként legalább 10 ezer forintot, hogy így jogtalanul jussanak védettségi igazolványhoz. A kapott pénzt a doktornő és asszisztense elosztotta.

Az ügyfelek többnyire nem a háziorvos praxisába tartoztak, őket egy közvetítő szervezte be, szintén pénzért cserébe. Az is előfordult, hogy az egészségügyi dolgozó azért fogadott el vesztegetési pénzt, hogy az oltást valóban felvevő személyek az általuk kiválasztott vakcinát kapják. Máskor egészséges embert vettek betegállományba, vagy meghamisították az oltási rendszerben, hogy a páciens valójában milyen vakcinát vett fel, amiért szintén pár ezer forintot fogadtak el.

A 47 éves asszisztenst és a 44 éves fő közvetítőt szintén többrendbeli vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A páciensekkel szemben vesztegetés, egy további közvetítővel szemben pedig bűnsegédként elkövetett vesztegetés miatt indult a nyomozás. Az eljárás alatt valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezhetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!