Hibázott a vasutas, egymással szemben haladt két vonat, de végül minden jóra fordult Hevesben

2024. április 4. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kis híján vasúti balesethez vezetett egy forgalmista figyelmetlensége Heves vármegyében tavaly május 25-én. Az esetről az ügyészség számolt be.

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsították a vasutast. Több évtizedes munkaviszonya alatt ez volt az első súlyos hibája, ráadásul végül elhárította a balesetet, ezért a büntetőeljárást felfüggesztették.

A pályaszakaszon két személyvonat közlekedett egymással szemben, Apc-Zagyvaszántónál kellett volna találkozniuk. Az egyik szerelvény azonban késett, ezért a forgalmista úgy döntött, hogy inkább Selypen kellene bevárniuk egymást, mert itt is több sínpár van.

A Szurdokpüspökiből érkező vonat egy perccel fél négy előtt elindult Apc-Zagyvaszántóról Selyp felé, a forgalmista azonban a másik vonatot is elengedte a selypi vasútállomásról, pedig erre nem volt engedélye. Gyorsan rájött, hogy hibázott, és még időben intézkedett, hogy az egymással szemben több mint 60 km/órás sebességgel haladó vonatok megálljanak. A két szerelvény a fékezés után nyolcszáz méterre volt egymástól. Összesen harmincöt utas volt rajtuk.

Az incidens miatt aznap hat járatot kellett törölni, további öt összesen 232 percet késett, a vasúttársaságnak pedig több mint háromszázezer forintnyi kára keletkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!