Kúria: Azoknak az anyáknak is jár a csed, akik csak szüneteltetik a vállalkozásukat

2024. április 3. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc évvel az alkotmánybírósági határozat után a Kúria is kimondta, hogy azoknak az anyáknak is jár a csecsemőgondozási díj, akik csak szüneteltetik az egyéni vállalkozásukat a szülési szabadságuk idejére, de nem szüntetik meg azt – derül ki az Utcajogász közleményéből.

A szervezet azért fordult a Kúriához az egyik ügyfele ügyében, mert a korábbi alkotmánybírósági döntés ellenére a kormányhivatalok továbbra is elutasította azokat az anyákat, akik az egyéni vállalkozásukat csak szüneteltették, nem pedig megszüntették.

A Fővárosi Törvényszék 2022-ben egy alkalommal már az alkotmánybírósági határozattal összhangban hozta meg döntését, a kormányhivatalok azonban az elmúlt két évben sem változtattak az ezzel kapcsolatos gyakorlatukon. Az Utcajogász ismét a bírósághoz fordult, ám az elutasította a kereseti kérelmet, ezért a szervezet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A Kúria végül – az alkotmánybírósággal egyetértésben – úgy határozott:

„Nincs észszerű indoka annak, hogy társadalombiztosítási következmények szempontjából az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése”.

Az Utcajogász szerint a Kúria friss döntése ellenére „a kormányhivataloknak valószínűleg ezután sem lesz lehetősége az alkotmánybírósági döntéssel összhangban értelmezni a jogszabályt, emiatt pedig minden csedet igénylő, és a fentiek alapján elutasított kisgyerekes anyának a bírósághoz kell majd fordulnia, hogy megkapja a juttatásokat, amikre egyébként is jogosult”.

A jogvédő szervezet szerint az igazi megoldást a jogszabály módosítása jelentené. Ennek érdekében az Utcajogász következő lépésként a Belügyminisztériumhoz fordul majd a jogszabály módosítására vonatkozó javaslattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!