Összefutott Karácsony és Vitézy a diákszervezetek rendezvényén

2024. április 3. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi Budapestünk program” címmel közös Budapest-programot hirdetett három diákszervezet, az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország. Programjuk bemutatóján először a kampányban találkozott egymással Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt is.

A közel 40 oldalas programban több fontos kérdésben is elvárásokat, és különböző minimumokat határozott meg a három diákszervezet. A megfizethető kultúra, mellett a több ingyenes sportlehetőséget, a mentálhigiénés segítségnyújtást és ösztöndíjprogramokat is kértek a diákoknak. Sokszínű kerületi közösségi lehetőségekről is írnak: közösségi programok, műhelyek, terek létrehozását szeretnék elérni.

A programban leírták, hogy városi diákképviseletet, illetve egy közösségi térként funkcionáló Diákközpontot is létrehoznának. Emellett fontosnak tartják, hogy legyen zero-waste, fenntartható, hús mentes opciót kínáló iskolai menza, helyi zöld felület kezelés, egy platform, ahol az önkéntességi lehetőségekről lehet tájékozódni. Továbbá szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok fenntartható szemléletre álljanak át, különös tekintettel a beruházásokra és az általános működésre. Olyan kreatívabb ötleteket is megfogalmaztak, mint például, hogy a BudapestGo alkalmazást egészítsék ki egy lépésszámlálóval, ami alapján kedvezményeket kaphatnának a BKK-t használók.

Céljuk, hogy megkönnyítsék a budapesti fiatalok életét, kézzel fogható előnyökhöz juttassák a diákságot. Programjukban leírták: az önkormányzati választás alkalmat ad arra, hogy olyan, őket képviselni hivatott politikusakat vegyenek rá arra, hogy „közös pénzünket értelmesen költsék el”. A program két részből áll: egyik a Fővárosi Önkormányzatra, másik a kerületiekre vonatkozik. Fél évente ellenőriznék majd, hogy a jelölt teljesíti-e a vállaltakat. Közölték, hogy

azokat a jelölteket támogatják, akik elfogadják a program tartalmát, és felelős módon, számonkérhetően vállalják az abban foglaltak teljesítését.

Amennyiben a jelöltek közül többen is támogatják a programot, akkor további felelős vállalások, közéleti múltja, teljesítménye, támogatottsága, a korábban általuk megfogalmazott oktatási, környezet- és klímavédelmi célokkal kapcsolatos állásfoglalásai alapján fognak dönteni. Várhatóan dönteniük is kell majd, mivel a programbemutatón részt vett Karácsony Gergely és Vitézy Dávid mellett Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje is.

Karácsony az esemény után azt írta Facebook-oldalán, hogy korábban több közös ügyben álltak már ki, ezért most is közösen tervezik Budapest jövőjét a fiatalokkal és az őket képviselő diákszervezetekkel. A főpolgármester szerint „felelős és támogatásra méltó javaslatok hangzottak el, amik nem felelőtlen és megalapozatlan ígérgetést érdemelnek”. Bejelentette, hogy az egyik kérést teljesítik is: áprilistól ingyenes előadásokat biztosítanak a diákoknak a fővárosi színházakban.

„Javaslatukat támogathatónak tartom, a felvetéseik részleteiről pedig tárgyalni fogunk a diákmozgalmakkal, hogy a főpolgármesteri programom a lehető legszélesebb támogatással bírjon” – írta Vitézy Dávid a bemutató után. Vitézy közölte, hogy a diákok javaslatai mellett a korábban kérdőíven, 30 év alatti fővárosiaktól kapott visszajelzéseket is beépíti programjába. A főpolgármester-jelölt kiemelte: vállalja, hogy péntek és szombat esténként bevezetik a budapesti metrók éjjeli üzemét is.

A programbemutató eseményt itt lehet visszanézni, a teljes program pedig ide kattintva olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!