Nyolcmilliárdból épül virtuális valósággal feldobott lombkoronasétány és okoserdő Zalában

2024. április 2. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Két beruházás is érkezik a Zala megyei Eszteregnyére és a szomszédos Obornakra: az erdős területeken itt is megjelenik majd a lombkoronasétány, de lesz hozzá virtuális valóság (VR), úgynevezett okoserdő és fogadóépület is – írja a 444.hu. A beruházások összesen közel nyolcmilliárd forintból valósulnak meg.

A lap az EU-s közbeszerzési értesítő alapján azt írta, hogy Eszteregnye-Obornakon a „Misztikus erdő” néven futó projekt 3,9 milliárdba kerül majd. Emellett készül el szintén Eszteregnyén a „Smart forest Interaktív Kaland- és Mesepark” nettó 3,8 milliárd forintért.

A „Misztikus erdőnek” a Build It Mérnökiroda Zrt. lehet a kivitelezője. Első dolguknak kell majd legyen, hogy építenek egy 120 fős rendezvényhelyszínt, és egy 60 fő fogadására alkalmas éttermet. Ezután következik majd a lombkoronasétány – ilyen már lombkorona nélkül is készült Magyarországon – kilátókkal, ahol

„a vezetett útvonallal épített erdei bázisokon, telepítetten működnek a virtuális élményt adó eszközök”.

Az élményt virtuális elemekkel és eszközökkel igyekeznek majd feldobni. De ugyanitt lesz egy többszintes fogadóépületet, benne VR-univerzummal, a tetején 360 fokos kupolával. Utóbbi „belső felületére vetítő rendszerrel, projektorokkal, egyedi térélményt tud nyújtani és alkalmas hologramos vetítésre is”. A másik beruházás, az Eszteregnyére tervezett „Smart Forest” főépületének az érdekessége az üvegfalak lesznek, így a látogatók „tudják a természet nyújtotta látványt élvezni”. Itt is megjelenik majd a virtuális valóság: lesz VR moziterem, szabadulószobák és virtuális látogatóterek is. A beruházás második ütemében az erdei szállásokat kell kialakítani a telek hátsó részén, az erdőben, „egyedi, magas színvonalú, »design« erdei kabinokból”.

A 444 azt írja az egyik beruházás kivitelezőjéről, a Build It Kft.-ről, hogy a 2015-ös 112 millió után 2020-ban 4,2 milliárdra ugrott az éves forgalma, ami az elmúlt években már 6-7 milliárd lett. Hozzátették: sikerüket vélhetően annak is köszönhetik, hogy rendre NER-cégek oldalán bukkannak fel, dolgoztak együtt korábban Tiborcz István egykori üzlettársa, Paár Attila cégével is.

Mindkét projekt megvalósíthatósági tanulmányára, a piackutatásra és a műszaki tanulmányokra elköltöttek már 88-88 millió forintot. A beruházásokat a Zalai Területfejlesztési Ügynökség Kft. bonyolítja a „mezőgazdasági és turisztikai fejlesztések a Mura program” részeként. Az ügynökség a Kisfaludy-programban 118,9-118,9 millió forintot kapott a projektekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!