Túl van az életveszélyen a soproni kislány, akire kutya támadt egy társasház udvarán

2024. április 1. – 23:20

Túl van az életveszélyen a soproni kislány, akire kutya támadt egy társasház udvarán
Bernadett és Zsolt, a kislány szülei – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Napokig mélyaltatásban tartották azt az ötéves kislányt, akire március elején kutya támadt egy soproni társasház udvarán. Különböző szakorvosokból álló orvoscsapat hat órán keresztül műtötte, megszámlálhatatlan harapás érte nem csak a testét, a fejét is. Nagymamájának a combcsontja tört el a váratlan támadásban. Timi szülei még alig ocsúdtak a rémálomból, mindennap a győri kórházban ülnek kislányuk mellett, aki végre túl van az életveszélyen.

A szülők sokáig nem akartak nyilatkozni, de most, hogy kiderült, gyerekük élete már nincs közvetlen veszélyben, elmesélték annak a napnak a borzalmait és az azt követő hetek kínjait.

„Aznap orvosi vizsgálaton voltam Timikével, fül-orr-gégészhez vittem egy elhúzódó megfázás miatt. Miután végeztünk, az óvoda felé vettük az irányt, de ő könyörgött, hogy vigyem inkább a nagymamához. Hagytam magam meggyőzni, és édesanyámhoz vittem, ő él abban a társasházban, ahol az a kutya csaknem megölte a gyermekemet...” – mondja Kissné Horváth Bernadett. Korán reggel ülünk a takaros kis lakás konyhájában, a család hajnalban kel, mert a szülők nyolckor már indulnak Győrbe, a megyei kórházban fekvő Timihez. Tíztől este nyolcig egyikük a kislány mellett ül, a másik addig a folyosón várakozik. Kisebbik gyerekükre, a két és fél éves fiúcskára nagyszülők és nagynénik vigyáznak felváltva. Ha van pozitív szála ennek a történetnek akkor ez: az anya és az apa hozzátartozói is ott állnak mellettük, hogy ők minden napjukat a kislány mellett tölthessék.

Nem először találkoztak a kutyával

A szülők mindketten dolgoznak, Bernadettet is a munkahelyén érte nővére telefonhívása: baj van, induljon azonnal, édesanyjukat és a kislányt megtámadta egy kutya.

„Nem is emlékszem, hogy értem oda, csak az a kép maradt meg, hogy két mentőautó és rengeteg rendőr áll a ház előtt. Félreálltam a kocsival, és ordítva kerestem a gyerekem. Akkor már a mentőben volt. Nem volt eszméleténél” – szaggatottan törnek fel a szavak a fiatal anyából.

A soproni belvároshoz közeli társasházban öt lakás van, ezek egyikében élt gazdájával az a hatvanöt kilósra saccolt kutya, ami váratlanul az udvaron a nagymamával kiskutyát sétáltató Timikének ugrott.

A ház udvara, ahol a támadás történt – Fotó: Nagy Márta / Telex
A ház udvara, ahol a támadás történt – Fotó: Nagy Márta / Telex

„Ismertük azt a kutyát, a gazdáját is. Érthetetlen, ami történt. Anyu azt mesélte, szinte kirobbant az udvarra. Nem a kiskutyára támadt, hanem lendületből a gyerekre. Anyukám próbálta védeni Timit, de őt is megmarta, eltörte a combcsontját is. Kiabált, hogy jöjjön már valaki!”

„Nem megharapta, hanem marcangolta”

Amikor a szülők beleegyeztek a találkozóba, kikötötték: nem akarnak beszélni a kislány szörnyű sérüléseiről. Bernadett és férje, Zsolt most egymás kezét fogva másként dönt: szeretnék a sok találgatást és félinformációt egyszer s mindenkorra lezárni, ezért inkább elmondják a részleteket. Nehéz olvasmány.

A kislánynak mindkét combját megharapta a kutya, de főleg az arcát érték súlyos harapások. Szilánkosra törött az állkapcsa úgy, hogy egy maradandó csontfogát műtéttel sem tudták megmenteni. A füle mögött is ráharapott, betört a koponya, megsérült az agyburok, idegsebészre is szükség volt a műtétnél. Az állkapcsát lemezekkel rakták helyre és erősítették meg.

„A mentők először a soproni kórházba vitték, ott felkészítették az útra, és a sürgős ellátást igénylő sebeit kezelték. Fotók mentek Timiről a győri kórháznak, így amikor odaértünk, már egy felkészült orvoscsapat várta. Nagyon hálásak vagyunk a mentősöknek és a győri kórház szakembereinek. Nem csak a gyerekünket mentették meg, velünk is törődtek és törődnek azóta is. Mindent megtesznek, ami emberileg lehetséges. Köszönjük!”

Timi még nem tudja, mi történt vele

A kislány a hatórás műtét után még napokig életveszélyes állapotban volt. Több mint egy hétig mesterséges altatásban tartották, még utána is két nap kellett, míg megszólalt. Anyja akkor éppen egy állatos dalt énekelt a betegágynál, de nem jutott eszébe a következő strófa. És akkor Timi megszólalt: kiskacsa.

„Sose hallottam ennél szebbet!” – tör fel a sírás az anyából. Azóta a kislány óráról órára erősödik. Pépeset már ehet, és felülhet a betegágyban. Szüleit is meglepi, milyen okosan és türelmesen viseli a megpróbáltatásokat, csak akkor sír, amikor este búcsúzni kell. Ápolóinak és szüleinek óvatosan kell fogalmazniuk a közelében, a kislány ugyanis

nem emlékszik arra, mi történt vele.

„Csak annyit tud, baleset érte. Hol hintabalesetről, hol autókarambolról beszél. A pszichológus azt tanácsolta, lassan el kell neki mondani, mi történt vele. Ehhez mindenképpen szakember támogatására lesz szükségünk. De nem csak a gyereknek, nekünk is kell a segítség.”

Összefogás Timiért

Az apa festőként dolgozik, az anya egy vállalkozás irodájában. Most mindketten táppénzen vannak. A benzinköltség, a speciális helyzet kezelése és a lakáshitel hamar felemészti tartalékaikat. Ismerőseik a Facebookon indítottak támogató oldalt, itt jelezhetik segítő szándékukat mindazok, akik támogatnák a nehéz helyzetbe került családot.

A kutya gazdája egyébként megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant a szülőknek, de ettől elzárkóztak Bernadették. „Ehhez most végképp nincs sem erőnk, sem időnk” – mondják.

A kutya gazdája ellen eljárást indított a hatóság. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főkapitányság a Telex kérdésére közölte: a Sopronban történt „kutyatámadással” kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat nyomozást gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás során a gyanúsított kihallgatása megtörtént. A kisgyereket megtámadó kutyát karanténba helyezték, szakértői vizsgálata jelenleg zajlik.

Az eljárást ilyen esetekben hivatalból indítja meg a nyomozó hatóság, a támadó kutyát minden alkalommal elkülönítik – tette hozzá a kapitányság.

Az egész család hosszú és nehéz időszak elé néz, hiszen a kislányra még helyreállító műtétek sora vár. Az iskolakezdés is csúszik egy évet, a szülők abban bíznak, mire ennek is eljön az ideje, már nem látszanak majd – vagy nem nagyon – a hegek. Az orvosoktól úgy tudják, még legalább fél, de lehet, hogy egy évnél is több, mire eljutnak a plasztikai műtétekig. Előbb még a lemezt is ki kell venni az állkapocsból, de mindenekelőtt: Timinek talpra kell állnia, hogy újra gyerek lehessen, és az egész családnak túl kell jutnia a sokkon.

Figyelmeztet a kinológus: a kutya ragadozó

„Nem tudjuk, mi jár a kutya fejében, legfeljebb sejtjük néha. Négylábú társunknak mondjuk, de a kutya ragadozó állat. Ez rendkívül mélyen bele van kódolva” – hangsúlyozza Pálfalvi Edit, az agráregyetem végzős kinológus szakmérnöke. Tizenöt éve foglalkozik kutyakiképzéssel, nyilván a saját kutyáik is rendkívül jól neveltek. „Azok bizony, ennek ellenére sem engedem a tizenegy éves gyerekemet egyedül a kennelbe.”

A szakember szerint alapvetően az a probléma a támadások okainak találgatásánál, hogy nem tudjuk, mit gondol a kutya. Mert valamit gondol, érez, felvillanhat az agyában egy régi emlék, szag, vagy akár egy ezekhez társuló fájdalom, veszély.

A bull típusú kutyák – mint amilyen Timit megtámadta – alapvetően családcentrikus ebek, tele van az internet a fotóikkal, ahogy őrzik a mózeskosárban fekvő csecsemőt vagy együtt alszanak a gyerekkel. Másik kutyával szemben azonban lehetnek agresszívak, termetükből és erejükből pedig következik, hogy ha egyszer támadnak, akkor az súlyos, nagyon súlyos sebeket ejt.

„Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a kutyánk jól nevelt és szófogadó, felelős gazda tisztában van azzal, hogy a legbékésebb állat habitusa is megváltozhat, és kiszámíthatatlanul reagálhat. Még egyszer mondom: a kutya ragadozó állat. Génjeiben, idegsejtjeiben akkor is az, ha selyempárnán alszik a hatodik emeleti hálószobában. Mondok egy példát: amikor fogat vált a kölyök kutya, előfordulhat, hogy az ízületei teljesen fölpuhulnak és kalciumhiányos állapotba kerülnek, mert a szervezete annyira a tökéletes fogazat kialakítására koncentrálja az erőforrásait. Ma is úgy működnek tehát, mintha a fogukkal kellene a mindennapi zsákmányt megszerezniük és szétmarcangolniuk. Az erős fog, az állkapocs, a gyorsaság életfeltétele minden ragadozónak, a kutyának is” – mondta a szakember.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!